STRATEGIJA S PREDUMIŠLJAJEM

Slavo Kukić: Zašto Milorad Dodik svako malo prijeti raspadom BiH? Nije to tako bezazleno da bi se ignoriralo...

Front01.11.20, 19:45h

Slavo Kukić: Zašto Milorad Dodik svako malo prijeti raspadom BiH? Nije to tako bezazleno da bi se ignoriralo...
Čudan je i pomalo tajanstven splet odnosa i interesa Čovića i Dodika, kaže Kukić, koji je za Radio Federacije BiH govorio i o godišnjici Dejtona te o mogućoj promjeni američke politike prema BiH

 

 


Zašto Milorad Dodik svako malo prijeti raspadom i razdruživanjem? Da li prijetnje mogu postati realnost i zašto ih ne smijemo ignorirati? 


Akademik i sociolog Slavo Kukić za Federalni radio kaže da je stalno ponavljanje prijetnji zapravo metod vršenja pritiska i stvaranja atmosfere za realizaciju političkih ciljeva iz pozadine.


Dio toga je puno ozbiljnije i on pokušava kopirati scenarije i procese koji su obilježili Kosovo osamdesetih godina prošlog stoljeća i posebice devedesetih godina koje je, iako sastavni dio Srbije u okviru Jugoslavije, to kao činjenicu intenzivno negiralo i na taj način u svjetskim centrima moći stvaralo uvjerenje da Srbija s Kosovom kao cjelina nema budućnost. 


To je ono što Dodik kopira i što uostalom i stoji u Memorandumu 2 SANU-a bez obzira na to što se tim Memorandumom ne operira kao zvaničnim dokumentom.


Čudan je i pomalo tajanstven splet odnosa i interesa Čovića i Dodika, kaže Kukić, koji je za Radio Federacije BiH govorio o godišnjici Dejtona te o mogućoj promjeni američke politike prema BiH.


Sa Slavom Kukićem razgovarala je Jasenka Tica-Isović, a kompletan razgovor možete poslušati ovdje

 

(Federalna.ba/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još