Povratak Rankovićevih vremena

'Čekao sam kada će pokušati da me discipliniraju': Je li ovo najava progona dr. Harisa Vranića zbog jedne kolumne?!

Front31.10.20, 11:17h

'Čekao sam kada će pokušati da me discipliniraju': Je li ovo najava progona dr. Harisa Vranića zbog jedne kolumne?!
U svojoj kolumni za Raport, dr. Vranić kritizira menadžment KCUS-a ali i sve one koji bez pogovora slušaju taj menadžment i slažu se sa svim odlukama, iako se s njima ne slažu

 

 

Dr. Haris Vranić, član Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, našao se pod istragom Ljekarske komore KS, saznaje Raport.


Naime, nakon što je dr. Vranić objavio kritičku kolumnu na Raportu, u kojoj secira katastrofalno stanje u zdravstvu, ali i sve one koji to čine i one koji prate i učestvuju u devastaciji, stigla je reakcija iz Komore.


- Poštovani kolega Vraniću. Ako sebi dozvoljavate da svoje kolege nazovete “beskrupuloznim kerberima”, Ljekarska komora neće i ne smije. Poduzet će sve mjere za pokretanje procedure povrede kodeksa medicinske etike i deontologije za ovakve istupe. Komora neće dozvoliti ovakvo ponašanje svojih članova, čuvat će dostojanstvo časne ljekarske profesije, međusobno uvažavanje i poštovanje svojih članova. Neće dozvoliti zdravstvo u službi politike - navodi se u izjavu Ksenije Miladinović, predsjdnice Ljekarske komore KS.


Iz Raporta su kontaktirali dr. Vranića i zatražili komentar.


- Samo sam čekao na koji će način pokušat da me discipliniraju, evo sad znam. Međutim, ja nisam od onih koji će se povući, prestati govoriti istinu, pokazivati njihov pravi, a ne lažni, lik u ogledalu. Svoje kolege sam uvijek hvalio, branio, i stajao iza njih, međutim, spominjanje kerbera je bilo isključivo za trenutni menadžment KCUS-a, a ne za kolege. Ako ih je istina dotakla, žao mi je. Potvrđuju se moje riječi, nažalost, kao da se Ranković-Buđoni ponovo na scenu vraćaju - kaže dr. Vranić.


Šta je Vranić napisao?


U svojoj kolumni za Raport, dr. Vranić kritizira menadžment KCUS-a ali i sve one koji bez pogovora slušaju taj menadžment i slažu se sa svim odlukama, iako se s njima ne slažu.


Prenosimo dio kolumne na koji se referirala dr. Miladinović, a u cijelosti je možete pročitati ovdje.


“Hajmo malo dublje analizirati šta je to sve „trulo u državi (zdravstvu) Danskoj“. Pričati, argumentirati, obrazlagati, urlikati, pledirati na najveće krivce raskupusanog, devastiranog, intelektualno sterilnog zdravstvenog sistema u KS je već postalo zamorno. Krivac se zna, ali nikako nije oličen u jednoj personi (neospornoj vođi i kreatoru svih postupaka), već je to (njen) cijeli pomoćni aparat koji suludo slijedi svoga Vođu.


Devastiranje KCUS-a, organizacijsko uništavanje klinika, a time i medicinske struke, nelogično, neutemeljeno spajanje ili gašenje klinika, diskontinuitet saradnje s drugim centrima, neuvođenje novih metoda liječenja, izostanak naučnog prezentiranja rada drugima, prestanak educiranja, odlazak stotine specijalista, biranje nivoa liječenja po svom nahođenju, sistemski mobing i bossing nad uposlenicima, odbjanje provođenja sudskih odluk…, mogao bi se roman napisati.


Dakle, kad ovo jednog dana sve prođe, nipošto se ne smije zaboraviti prateći, beskrupulozni tim kerbera koji nose ogroman dio za sve učinjeno. Pored moralne osude takvih, mora se postaviti i pitanje njihove odgovornosti za učinjena (ne)djela, saučesništvo, siledžijstvo sistema”.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još