NISU TO USPJELI NI NAJBOLJI NAUČNICI SVIJETA

Mladi matematičar iz BiH riješio problem star preko 40 godina: 'Od sreće i adrenalina nisam spavao dva dana'

Nedjeljni magazin31.10.20, 10:06h

Mladi matematičar iz BiH riješio problem star preko 40 godina: 'Od sreće i adrenalina nisam spavao dva dana'
Najbolji matematičari svijeta iz ove oblasti su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje: “Da li postoji jedinstveno rješenje Inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju?”

 

 


Nebojša Đurić, viši asistent matematike na AGGF-u Univerziteta u Banjoj Luci, riješio je matematički problem star preko 40 godina. Oblast pod nazivom Inverzni problem Šturm-Liuvilovog tipa sa konstantnim kašnjenjem je posljednju deceniju u velikoj ekspanziji. 


Najbolji matematičari svijeta iz ove oblasti su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje:


“Da li postoji jedinstveno rješenje Inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju?”


Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji. Uprkos uvjerenjima najboljih na svijetu, Nebojša Đurić je kontraprimjerom dao negativan odgovor, piše Buka.


Ovaj rezultat je objavljen 28.10.2020. u časopisu Applied Mathematics Letters, u radu “On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay”. 


Ovaj časopis jedan je od najboljih časopisa na SCI listi iz ove oblasti. Đurić je rad objavio zajedno sa ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontrapirimjera. 


Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.


- Nakon što sam radio na problemu više od dvije godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donijelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao da spavam dva dana, ispričao je za Nezavisne ovaj tridesetjednogodišnji mladi matematičar koji je rodom iz mjesta Blatnica, kod Teslića.


Rekao je da mu je uprkos puno obaveza koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija virusa korona omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.


- Svoj zadatak sam prije nekoliko mjeseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ne može riješiti ovaj problem. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspješno završim... Ova teorija mi je inače u doktorskoj disertaciji, ali nisam mogao očekivati da ću uspjeti riješiti ovaj kompleksni problem. Treća sam godina doktorskih studija i nadam se da sam potvrđivanjem ove teorije pri kraju - ispričao je Đurić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još