uslijedilo čak 244 podrhtavanja tla

Raste broj mrtvih nakon razornog zemljotresa u Turskoj i Grškoj, stotine povrijeđenih

Hronika31.10.20, 09:12h

Raste broj mrtvih nakon razornog zemljotresa u Turskoj i Grškoj, stotine povrijeđenih
U saopćenju AFAD-a navodi se kako je uslijedilo 244 podrhtavanja tla, od toga 24 su jačine iznad četiri stepena

 

09:45 - Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopćila je kako je u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginulo najmanje 25 osoba, a 804 povrijeđene, javlja Anadolija.  


U saopćenju AFAD-a navodi se kako je u petak nakon zemljotresa od 6,6 stepeni po Richteru, sa epicentrom u Egejskom moru, uslijedilo 277 podrhtavanja tla, od toga 25 su jačine iznad četiri stepena.


Jutros u 08.31 sati zabilježen još jedan zemljotres jačine 5 stepeni, u vodama Seferihisara, na udaljenosti od 17,25 kilometara. Zemljotres je zabilježen na dubini od 7,33 kilometra.

 


09:10 - Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopćila je kako je u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginulo najmanje 20 osoba, a 786 je povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).


U saopćenju AFAD-a navodi se kako je uslijedilo 244 podrhtavanja tla, od toga 24 su jačine iznad četiri stepena.


Zdravstveni centar za koordinaciju tokom vanrednih situacija (SAKOM) saopćio je kako je smrtno stradalo 20 osoba, od toga jedna od posljedica gušenja, dok je 786 povrijeđeno.


Pored toga, ekipe Crvenog polumjeseca tom području su poslale i 114.460 maski te 5.000 dezinfekcionih sredstava.

 

Izmir: Spasioci ispod urušene zgrade izvukli četiri povrijeđene osobe


Spasilačke ekipe izvukle su četitri povrijeđene osobe iz urušene zgrade u zemljotresu u distriktu Bayrakli u Izmiru, javlja Anadolu Agency (AA).


Zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio je danas Izmir i susjedne turske provincije. Urušeno je više zgrada tokom podrhtavanja tla koje je trajalo i 15 sekundi, a spasilačke ekipe nadležnih turskih službi i mještani pretražuju ruševine zgrada kako bi pomogli unesrećenim mještanima.


U mjestu Manavkuyu u Bayrakliyu urušila se sedmospratnica, a spasioci AFAD-a i mještani su ispod ruševine izvukli četiri osobe koje su zbog povreda prebačene u bolnicu.


Spasilačke ekipe i dalje vode utrku s vremenom kako bi što prije pretražili ruševine i pomogli unesrećenim.

 

(Anadolija/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!