SANELA PRAŠOVIĆ-GADŽO/ EMOTIVAN SUSRET

U rodnoj Kladnici: 'Kad dotaknete tlo vašeg porijekla, i duša i tijelo znaju da baš tu pripadate i da nikada niste ni otišli...'

ŽENA iN30.10.20, 20:30h

U rodnoj Kladnici: 'Kad dotaknete tlo vašeg porijekla, i duša i tijelo znaju da baš tu pripadate i da nikada niste ni otišli...'
"Eh koliko puta sam tu prespavala, budila se, igrala na padini iznad kuće moga djeda Maha. Koliko puta padala, u potoku noge ledenom vodom prala. Sve slike sjećanja su danas tu, sa mnom"

 

Emotivan post o mjestu svog porijekla i susretu sa familijom, rodbinom, prijateljima, objavila je Sanela Prašović-Gadžo, kandidatkinja SBB-a za načelnicu Općine Novi Grad na novembarskim izborima. 

 

Ne skrivajući iskrene osjećaje, vraćajući se u godine razigranog djetinjstva, na Facebooku je napisala:   

 

Kakav je ovo dan... Planirala sam ovaj put i odlazak u Kladnicu. Sa rahmetli ocem sam nekoliko puta dogovarala kako ćemo i šta ćemo. Šta obići, koga posjetiti, gdje spavati, šta uraditi kada dođemo. On je prerano preselio, a meni u duši ostao nijet. 

 

Kao novinar dolazila bih brzinski prolazeći, kafa i to je to. 
Danas. Danas sam dušu donijela u Kladnicu. Bilo je divno, bilo je bolno, bilo je i suza, bilo je i smijeha. Komšije, rodbina, prijatelji... svi su znali da dolazim. Čekali su me. Do neba emotivno je bilo. Moji Prašovici, Zornići, Čolakovići, Tarići, Višnjići... divni, divni. Učinili su ovaj dan posebnim.


I tako...
Korak po korak do djedovine. Preko potoka pa na imanje. Bujica uspomena iz djetinjstva. Bujica suza. Pamtim kuću koje više nema. Odnijelo je vrijeme, godine koje su prošle. Samo polomljeni drveni krov srušen i zarastao u šiblje podsjeća da je tu bio dom. 


Eh koliko puta sam tu prespavala, budila se, igrala na padini iznad kuće moga djeda Maha. Koliko puta padala, u potoku noge ledenom vodom prala. Sve slike sjećanja su danas tu, sa mnom.


Dragi prijatelji, rodbino, familijo, svi divni ljudi, hvala vam što ste bili danas sa mnom.


Zlatko, hvala ti. Posebno veliko i iskreno hvala direktoru Osnovne skole u Kladnici, dragom čovjeku Rafetu Zorniću. 


I znate sta, kad dotaknete tlo vašega porijekla i vaša duša i vaše tijelo znaju da tu, baš tu pripadate i da nikada niste nikuda ni otišli. 


Kladnica. Dok dišem u mom srcu.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook