slijedi dalja forenzička obrada

Čeka se analiza DNK: Završena ekshumacija posmrtnih ostataka muške osobe u Kozarskoj Dubici

Hronika30.10.20, 14:50h

Čeka se analiza DNK: Završena ekshumacija posmrtnih ostataka muške osobe u Kozarskoj Dubici
Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u ovaj proces, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH

 

 


Završena je ekshumacija posmrtnih ostataka osobe muškog spola na lokalitetu Prosara-Bijakovac na području općine Kozarska Dubica, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativno-identifikacioni centar (KIP) Šejkovača u Sanskom Mostu zbog dalje forenzičke obrade i identifikacije žrtve. Ima određenih saznanja o mogućem identitetu, što će se naknadno utvrđivati analizom DNK-a.


Saradnju u cilju pronalaska posmrtnih ostataka i provjere činjenica aktivno je pružala SIPA te zajedno s Tužilaštvom BiH dovodila svjedoka na lice mjesta radi utvrđivanja tačne lokacije. U procesu traženja i ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, kao i policijski službenici iz Kozarske Dubice.


Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u ovaj proces, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH.


Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

 

(FENA/ad)

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!