Stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura

Akcija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva: SIPA uhapsila četiri osobe i pretresla pet lokacija

Hronika29.10.20, 17:23h

Akcija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva: SIPA uhapsila četiri osobe i pretresla pet lokacija
Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva "Transfer", lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", u vezi sa krivičnim djelom "Prevara", "Krivotvorenje isprave" i "Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka" propisanih Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te "Pranje novca".

 

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

 

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama organizovali grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih lica iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

 

Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura.

 

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, saopćeno je iz SIPA-e.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još