V. D. direktora FUCZ-a poručio

Kadribegović: Garancija za respiratore je 24 mjeseca, nije nam jasno otkud problem...

Hronika29.10.20, 10:49h

Kadribegović: Garancija za respiratore je 24 mjeseca, nije nam jasno otkud problem...
U jednom članu ugovora sa dobavljačem navodi se da je garancija 24 mjeseca, dok proizvođač daje garanciju od 12 mjeseci

 

Nakon što ih nisu uspjeli staviti u funkciju u Kantonalnoj bolnici Goražde i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa, 100 respiratora koje je iz Kine uvezla Srebrena malina ostaju u skladištu, piše Faktor.

 

Koji je naredni korak Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)?

 

- Pokušat ćemo ustanoviti o kojem se tačno tehničkom problemu radi, odnosno dovesti uređaje u stanje da se mogu verifikovati. Iz beogradske firme Profesional Medic, koja je počela instalirati respiratore, kazali su mi da će stupiti u kontakt sa kineskim proizvođačima. Beograđani nisu jedini koji bi mogli raditi na osposobljavanju uređaja, imamo još nekih opcija, ali više od toga ne mogu kazati u ovom trenutku – rekao je Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a.

 

Šta ukoliko se ne bude mogao riješiti ovaj problem? Da li će se možda ići prema Kinezima da vrate novac?

 

- Nijedno medicinsko sredstvo koje ne prođe verfikaciju ne može se dodijeliti zdravstvenim ustanovama. Ovi respiratori imaju dozvolu za evropsko tržište, tako da nam nije jasno otkud problem. U jednom članu ugovora sa dobavljačem navodi se da je garancija 24 mjeseca, dok proizvođač daje garanciju od 12 mjeseci. Prema tome ćemo se mi i odrediti. No, sačekajmo da vidimo da li će se uređaji uspjeti staviti u funkciju – ističe Kadribegović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!