Drugostepena presuda

Bori Milojici 16 godina zatvora za ratni zločin

Hronika28.10.20, 17:23h

Bori Milojici 16 godina zatvora za ratni zločin
Apelaciono vijeće je donijelo odluku da se prema optuženom Bori Milojici ima odrediti pritvor, koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća koja je objavljena danas

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Boro Milojica i drugi kojom je optuženi Boro Milojica oglašen krivim što je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina.

 

Milojica je kriv što je u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske suprotno pravilima međunarodnog prava, počinio ubistva civilnog stanovništva.

 

Nasuprot navedenom, optuženi Boro Milojica i optuženi Želislav Rivić oslobođeni su optužbe da su počinili: Boro Milojica – pod tačkom 2. oslobađajućeg dijela izreke presude krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) (progon) u vezi sa tačkom a) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH; optuženi Želislav Rivić pod tačkama 1. i 2. oslobađajućeg dijela izreke presude, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) (progon) u vezi sa tačkom a) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

 

Optuženi Boro Milojica i Želislav Rivić oslobođeni su optužbe da su u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, u periodu od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske suprotno pravilima međunarodnog prava, zajedno počinili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti – i to ubistvima.

 

Apelaciono vijeće je donijelo odluku da se prema optuženom Bori Milojici ima odrediti pritvor, koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća koja je objavljena danas. Optuženi Boro Milojica se ima lišiti slobode odmah, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će mu uračunato u izrečenu kaznu zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!