Šta se dešava sa Sputnikom V?

Broj zaraženih vrtoglavo raste: Sve je više problema s Putinovom vakcinom protiv korone

Hronika27.10.20, 20:51h

Broj zaraženih vrtoglavo raste: Sve je više problema s Putinovom vakcinom protiv korone
Ruski dužnosnici i državni mediji često su promovirali Sputnik V kao superiorniji drugim, zapadnim cjepivima

 

Ruski državni mediji su u kolovozu ove godine na velika zvona predstavili prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa na svijetu koje je trebalo pomoći Rusiji u borbi s pandemijom koronavirusa, piše Index.

 

Predsjednik Vladimir Putin, koji je inače iznimno tajnovit što se tiče članova svoje obitelji, kazao je kako je jedna od njegovih kćeri već primila cjepivo i da se osjeća dobro.

 

No izgleda da cjepivo Sputnik V ipak još uvijek nije dostupno širokoj ruskoj javnosti za vrijeme drugog vala pandemije, kada zemlju pogađaju rekordni brojevi novih infekcija. U Rusiji je do sada zabilježeno preko 1,5 milijuna slučajeva zaraze covidom-19 i najmanje 26.200 smrtnih slučajeva, piše CNN.


Rusija je odobrila cjepivo nakon što ga je, prije ključne treće faze kliničkih ispitivanja, isprobala na nekoliko desetaka ljudi.

 

Aleksander Gintsburg, voditelj instituta Gamaleja u kojem se razvija cjepivo, rekao je prošloga tjedna za CNN da je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja sudjelovalo 17.000 ljudi, ali je također priznao kako je do sada samo njih 6000 dobilo obje doze, potrebne da bi cjepivo bilo učinkovito.

 

Voditelj instituta je napomenuo kako se cjepivo Sputnik V indicira osobama u dobi od 18 do 60 godina, budući da nisu provedena opsežna ispitivanja na drugim dobnim skupinama, ali da on smatra kako ga mogu podnijeti i oni stariji od 60.

 

Međunarodni stručnjaci iz područja virologije izrazili su sumnju u tvrdnje ruskih vlasti o sigurnosti cjepiva.

 

"Oni koji su primili ovo cjepivo ne mogu znati hoće li ih ono zaštititi ili će nakon izloženosti koronavirusu razviti teške simptome bolesti“, rekao je za CNN virolog Konstantin Chumakov iz organizacije Global Virus Network.

 

"Da biste znali kako djeluje cjepivo, trebate imunizirati čitav niz ispitanika, pričekati da budu zaraženi i vidjeti hoće li razviti ozbiljnije simptome. Ne postoji ništa što može zamijeniti klinička ispitivanja", dodao je.


Za usporedbu, kompanije BioNTech i Pfizer, koje zajedno rade na cjepivu, priopćile su da su tijekom 3. faze kliničkih ispitivanja do 26. listopada u Sjedinjenim Državama testirali cjepivo na 42.113 sudionika od potencijalnih 44.000, s time da je 35.771 osoba primila drugu dozu.

 

Moderna, prva tvrtka koja je započela s trećom fazom kliničkih ispitivanja potencijalnog cjepiva protiv covida-19, priopćila je u četvrtak da je 25.650 od 30.000 prijavljenih ispitanika primilo drugu dozu.

 

"Rusko cjepivo vjerojatno kasni dva do tri mjeseca za ostalima", rekao je Chumakov.

 

"Moderna i Pfizer su u osnovi završili s upisom pacijenata i sada su u fazi promatranja, gledajući učestalost obolijevanja kod imuniziranih ispitanika i onih koji su primili placebo", dodao je.

 

Institut Gamaleja naveo je kako su brzi razvoj i odobrenje Sputnika V bili mogući jer se ono temelji na njihova dva prethodna cjepiva, onome protiv ebole i MERS-a. No Chumakov napominje da međunarodna tijela nisu u potpunosti odobrila ni jedno od tih cjepiva te da ni ona nisu bila dovoljno testirana.

 

"Taj je institut razvio nekoliko prototipova cjepiva, koje ne bih nazvao pravim cjepivima. Mislim da Gamaleja nije razvila cjepivo u posljednjih 30 godina. Oni su vrlo dobri u razvoju prototipova, ali ne vjerujem da imaju iskustva s plasiranjem proizvoda na tržište", rekao je Chumakov.


Kiril Dmitriev, voditelj Ruskog fonda za izravna ulaganja, kazao je u srpnju kako organizacija planira proizvesti više od 30 milijuna doza do kraja 2020. No, ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je ranije ovog mjeseca da su ove brojke nemoguće.

 

"Nemoguće je proizvesti 30 milijuna doza do kraja godine, to je glupost", rekao je Manturov u intervjuu za Bloomberg TV.

 

Rusko ministarstvo za trgovinu i industriju nije CNN-u dostavilo točnu brojku do sada proizvedenih doza, ali je kazalo kako namjerava povećati proizvodnju na 300.000 doza do kraja listopada i 2,3 milijuna do kraja godine.

 

Gintsburg je rekao za CNN da bi Rusija do prosinca mogla proizvoditi oko 5 milijuna doza mjesečno, što bi bilo dostatno da se u sljedećih godinu dana cijepi 70% ruske populacije. No, ako Rusija ostane na brojki od 5 milijuna doza mjesečno, država će u tom roku moći proizvesti samo oko 60 milijuna doza - što znači da bi se s obje doze, koje su potrebne kako bi cjepivo bilo učinkovito, moglo cijepiti oko 30 milijuna stanovnika. U Rusiji živi više od 146 milijuna ljudi.


Rusko ministarstvo zdravstva je krajem rujna reklo kako su sve ruske regije dobile pilot-doze Sputnika. No, najmanje je 10 regija izvijestilo da je prva opskrba bila relativno mala, između 42 i 44 doze.

 

Vlasti Jamalskonenečkog autonomnog okruga, koji je primio 42 doze cjepiva, kazale su kako su njihovu isporuku zakomplicirali "posebni temperaturni uvjeti tijekom transporta i skladištenja".

 

Naime, većina cjepiva protiv koronavirusa treba se skladištiti na vrlo niskim temperaturama. Cjepivo kompanije Pfizer treba se čuvati na -70°C, cjepivo Moderne na -20°C, a Sputnik V na -18°C.

 

"Velika je razlika između eksperimentalnog uzorka koji se može pripremiti u laboratoriju i njegovog plasiranja na masovno tržište. Mislim da je preoptimistično reći: 'Sintetizirali smo cjepivo u dva tjedna i evo – imamo cjepivo.' Oni imaju prototip. Sve dok se ne testira i dalje ostaje prototip", kazao je Chumakov.


Ono što Sputniku V nedostaje u smislu testiranja vlasti su nadoknadile PR-om, piše CNN.

 

Mada je cjepivo bilo tek u ranoj 3. fazi kliničkog testiranja, visoki ruski dužnosnici su žustro objavljivali snimke na kojima primaju cjepivo. Tako je državna televizija prikazala isječke na kojima se vidi cijepljenje ministra obrane Sergeja Šojge, a Putin je početkom listopada objavio da su se cijepili deseci članova njegove šire obitelji te članovi osoblja.

 

Putin nije precizirao koja je od njegovih kćeri primila cjepivo jer ih rijetko u javnosti naziva po imenima. Aleksej Venediktov, glavni urednik radiostanice Eho Moskve, rekao je da se najvjerojatnije cijepila Putinova najmlađa kći.

 

Ruski dužnosnici i državni mediji često su promovirali Sputnik V kao superiorniji drugim, zapadnim cjepivima. RDIF je više puta naveo kako je njegovo cjepivo "bazirano na ljudskom adenovirusu te je proces dokazano siguran i djelotvoran" za razliku od cjepiva koja se temelje na mRNK i adenovirusu čimpanze, poput britanskog cjepiva kompanije AstraZeneca.


Putin je prošlog tjedna rekao čelnicima RSPP-a ili Ruske udruge industrijalaca i poduzetnika, najvećeg ruskog poslovnog lobija, da je Sputnik V "dobar poslovni potez i da je humanitarna komponenta jasna", dodajući da bi RSPP mogao zaraditi 100 milijardi dolara.

 

RDIF je objavio da je sklopio sporazume s nekoliko zemalja, uključujući Indiju, Brazil i Egipat, te dogovorio opskrbu milijuna doza Sputnika V. No, fond bi mogao naići na probleme prilikom licenciranja cjepiva zbog različitih standarda diljem svijeta.

 

"Mislim da tako nešto ne bi moglo proći u Sjedinjenim Državama, u Europi, u zemljama koje stvarno drže do međunarodnih pravila o razvoju proizvoda, ispitivanju i licenciranju. To je definitivno kockanje", rekao je Chumakov.

 

Ruski dužnosnici su kazali kako planiraju tijekom narednih mjeseci početi s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, mada državne ankete pokazuju kako većina Rusa ne želi primiti cjepivo. Među njima je i sam predsjednik Rusije koji je putem glasnogovornika rekao za CNN da još uvijek razmišlja o primanju prve doze.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još