Riječ stručnjaka

Marjanović: Evo zašto je došlo do naglog povećanja broja zaraženih u BiH

Hronika27.10.20, 18:41h

Marjanović: Evo zašto je došlo do naglog povećanja broja zaraženih u BiH
Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa navodi da se trenutno dešaava ono što su epidemiolozi najavljivali proteklih nekoliko mjeseci

 

Sa dolaskom hladnijih dana povećao se i broj zaraženih, nadležni pretpostavljaju da su razlog za to privatna okupljanja, te su zbog pogoršane situacije maske postale obavezne na otvorenom kako u RS- u, tako i u glavnom gradu BiH.

 

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa u razgovoru za Avaz navodi da se trenutno dešaava ono što su epidemiolozi najavljivali proteklih nekoliko mjeseci.

 

- Hladnije vrijeme je uvjetovalo da se intenziviraju okupljanja u zatvorenim prostorijama, te se na taj način stvaraju uvjeti za intenzivnije širenje virusa unutar stanovništva, kako u BiH, tako u cijelom regionu ali i šire. S druge strane, očekivano opuštanje uvjetovano zasićenošću restriktivnim mjerama, te pojedini događaji poput zajedničkog praćenja TV fudbalskih utakmica i predizbornih skupova, koji se opet odvijaju u zatvorenim prostorima, pojačano prisustvo građana u sredstvima javnog prevoza očekivano za hladnije dane, ali i intenziviranje rada pojedinih institucija i škola, sve je to moglo dovesti do povećanog broja zaraženih - kaže Marjanović. 


No kako dnevni broj novozaraženih neprestano raste, predstavnici zdravstvenih vlasti učestalo upozoravaju da će se morati posegnuti i za dodatnim ograničenjima kako bi se zaustavilo naglo širenje zaraze. 
 

- Ne postoji zlatna mjera koja može riješiti sve probleme. Stoga niti jednu mjeru ne treba posebno izdvajati i fokusirati se isključivo samo na nju. Mjere se donose u setu i za svaku od njih se očekuje neki pozitivni učinak koji bi u krajnjem skupu mjera trebao da rezultira što efikasnijim suzbijanjem širenja virusa. Maska na otvorenom, kao jedna rutinska mjera, u pojedinim situacijama ima svoju biološku (redovi na tramvajskim stajalištima, pred bankama, zbivanja na otvorenom...) i psihološku (podsjećanje na primjenu ostale mjere, pokazivanje odgovornog djelovanja...) logiku. No prilikom donošenja takvih mjera bitno je upravo to ljudima i pojasniti, i to jasno i precizno - jer su ljudi jako umorni od proteklih 10 mjeseci ove 2020. godine i sasvim je logično da su postali i osjetljiviji na svako "novonormalno" što je daleko od normalnog koje svi priželjkujemo - navodi Marjanović.


Dodaje da su u periodu koji slijedi potrebni pozitivni promjeri i odgovorno ponašanjem kojim se može postići mnogo. 


- Hajde da više ne dižemo tenzije,mislim da su svi svjesni svega onoga negativnoga što ovaj virus i njegovo nekontrolirano širenje može donijeti i fizičkom i psihičkom zdravlju ljudi, ali i ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Vjerujem da je svako od nas imao prilike da u najbližem okruženju, iz prve ruke sve to vidi. Hajde da kažemo da postoje pozitivni primjeri iz Australije koji su doveli do toga da poštivanje propisanih mjera može značajno da smanji i broj oboljelih od gripe. Hajde da dajemo primjere pojedinih kompanija koji odgovornim djelovanjem autoriteta u tim kompanijama i u ovim teškom vremenima, uz poštivanje uspješnih mjera uspješno rade, pa čak ako se i njihov posao bazira na svakodnevnom kontaktu sa drugim ljudima. Hajde da zaključimo da odgovornim ponašanjem svih, a posebno onih koji su na pozicijama da moraju donositi teške i nepopularene odluke, možemo pregurati još ovih par mjeseci potrebnih naučnicima da kreiraju tako čekane vakcine i terapije. Uistinu je ovo vrijeme za glas razuma koji treba da kaže da će uz ovih par jednostavnih pravila, povremenih pojačavanja i ublažavanja mjera, vrlo brzo doći i period u kojem ćemo se sa ovim virusom rutinski nositi, kao i sa svakim drugim virusom iz okoline - pojašnjava profesor Marjanović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još