Donorska mreža u BiH i dva udruženja

U BiH se godinama rade i radit će se transplantacije organa! Protivimo se prikupljanju novca, osim ako...

Hronika27.10.20, 11:27h

U BiH se godinama rade i radit će se transplantacije organa! Protivimo se prikupljanju novca, osim ako...
Po broju transplantacija u BiH, prednjači UKC Tuzla koji je od ukupnog broja uradio više od dvije trećine

 

Udruženje za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH, Donorska mreža u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH saopćili su danas da se transplantacije organa kao način spašavanja ljudskih života, u Bosni i Hercegovini rade već 21 godinu te da će se raditi i dalje.

 

Reagirajući na, kako su naveli u saopćenju, dezinformacije u vezi sa transplantacijom organa u BiH, ova udruženja navode da u BiH postoje tri transplantacijska centra - UKC Tuzla, KCU Sarajevo i UKC Banja Luka koji su dosad uradili oko 320 transplantacija bubrega i jetre te još nekoliko stotina transplantacija rožnice.

 

Ističu kako građani BiH treba da znaju da UKC Tuzla uspješno radi i transplantaciju jetre i transplantaciju rožnice, a u vrijeme pandemije urađeno je i šest transplantacija koštane srži. Po broju transplantacija u BiH, prednjači UKC Tuzla koji je od ukupnog broja uradio više od dvije trećine.

 

Udruženje za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH, Donorska mreža u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH navode da već niz godina rade na raznim projektima, tribinama, edukaciji i promociji o važnosti donacije i transplantacije organa kako bi bila ojačana svijest građana jer bez donacije organa nema transplantacije.

 

Također, protiv su prikupljanja novca za transplantaciju organa osim ako je to neophodno i ako taj trošak liječenja ne pokriva Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ili Fond solidarnosti FBiH.

 

Žele, kako kažu, da se transplantacije rade u BiH, jer je to lakše, pristupačnije i jednostavnije za pacijente, a dodaju da su iz ZZOiRO FBiH osigurana sredstva za svaku transplantaciju i nema prikupljanja novca.

 

-Transplantacija kod nas košta puno manje pa ćemo tako imati i određenu uštedu, a uz transplantacijsku medicinu, razvijali bi ostale grane medicine u Bosni i Hercegovini, a ne u Francuskoj, Turskoj, Italiji ili Hrvatskoj - navedeno je u saopćenju.

 

Udruženja pozivaju zdravstvene vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi transplantacija u BiH potpuno zaživjela i omogućila novi život za sve bolesne.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!