Ogorčenje nakon paničnih odluka Vlade KS

Dr. Vranić: Sebija nam iz izolacije određuje... Nisu pacijenti stoka da se smještaju u nekakve centre, a na KCUS-u 960 kreveta!

Hronika24.10.20, 18:11h

Dr. Vranić: Sebija nam iz izolacije određuje... Nisu pacijenti stoka da se smještaju u nekakve centre, a na KCUS-u 960 kreveta!
Na sjednici Vladre KS je bila Enra Suljić koja je direktno sa Sebijom Izetbegović bila na vezi i sve dogovarala - tvrdi dr .Vranić

 


 


Potpuni kolaps sistema u Kantonu Sarajevo i danas je vidljiv.


Nakon povećanog broja zaraženih, došlo je do novih komplikacija o tome gdje i kako treba smještati pacijente zaražene koronavirusom.


Danas je održana hitna sjednica Vlade KS i Kriznog štaba KS, a kako je sapćeno, donesena je odluka da se pecijenti od sada smještaju u Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš i izolatorij u Buča Potoku. To je saopćio ministar prostornog uređenja i građenja Faruk Kapidžić.


Međutim, odmah nakon toga stiglo je saopćenje iz Opće bolnice da to nije bio dogovor sa sjednice i da su prevareni i oni i građani. Kako su naveli, dogovor je bio da se prvo ispune svi kapaciteti, pa da se tek onda pacijenti prebacuju. Međutim, kako dalje ističu, nakon što su predstavnici Opće bolnice napustili sjednicu, došlo je do preokreta.


Raport je kontaktirao dr. Harisa Vranića, člana Upravnog odbora Opće bolnice, koji je za ovaj portal pojašnjava: 


- Danas smo imali hitnu sjednicu. Oni su sazvali Krizni štab. Ispred Opće bolnice je bila Elma Vukotić. Zvala nas je i rekla zaključke koji su bili prihvatljivi i koji su bili u skladu sa zaključcima Skupštine KS – kada se napune Podhrastovi, da se pacijetni premještaju u Infektivnu kliniku KCUS-a. Ta je klinika prazna sa 80 kreveta. Skupština je naložila da se popune ti kapaciteti. Tek nakon toga dolaze u obzir neki drugi.


On dalje navodi kako je Opća bolnica oslobodila i pripremila 30 kreveta za lakše pacijente koronavirusa, jer još uvijek nije završen izolatorij.


- Nakog toga ćemo sve pacijente KS mi primati. Ali, ispalo je sad sve drugačije. Kada se dr. Elma vratila, mi doživljavamo šok, jer je Kapidžić, taj arhitekta, saopćava potpuno drugačiji plan. To je naravno dogovoreno kasnije, na sjednici je bila Enra Suljić koja je direktno sa Sebijom Izetbegović bila na vezi i sve dogovarala. Dakle, sad ide priča da će otvoriti taj školski centar za pacijente i da ćemo mi primati sve. Pa taj centar je udaljen od svih bolnica, ko će to raditi? Ko će ići tamo? Mi imamo jednog infektologa. Prave istu stvar kao sa Bjelavama. Nisu naši stanovnici stoka. KCUS samo želi da se pod hitno riješi put pacijenata, razumijem da smo svi umorni, ali ne možemo se tako ponašati prema pacijentima. Ovo je potpuna anarhija. Opet nam Sebija iz izolacije preko telefona određuje šta će i kako biti. Pa sad na KCUS-u imate 960 kreveta, praznih! A pacijente ćemo smještati negdje u neke centre? - navodi dr. Vranić.


Ističe kako se više ne radi o kolapsu zdravstva, već sistema.


- Premijer ustane i kaže idem u samoizolaciju. Imamo kolaps Vlade, kolaps Kantona. Nemamo ministra zdravstva, ljudi bježe s te pozicije…Ovo je jedno potpuno bezvlašće - kaže Vranić za Raport.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook