Uzburkao duhove među vjernicima

Zbunjeni katolici čekaju objašnjenje: Što je zaista htio reći papa?

Hronika23.10.20, 09:27h

Zbunjeni katolici čekaju objašnjenje: Što je zaista htio reći papa?
Crkveni nauk ostao je isti, ali papa donosi nove poglede na prava homoseksualaca na zajednic

 

Papa Franjo ponovno je uzburkao duhove. I u Crkvi i izvan nje. Naime, nakon što je jučer internetom prenesena vijest da papa navodno podržava istospolne brakove, bio je to šok i za Crkvu i za svijet. No ubrzo se pokazalo da to nije tako, odnosno da crkveni nauk o homoseksualnosti i dalje ostaje isti, ali da papa Franjo ipak donosi neki novi pogled na homoseksualne osobe u duhu svoga pontifikata. Koji, kao što je poznato, polazi od pastoralne prakse i prilika, a ne od ideološko-dogmatskog stava. Papa je u filmu „Francesco", koji javnost još nije vidjela, nego samo izabrane medijske agencije i pojedinci, dao dva različita komentara o katolicima koji se identificiraju kao LGBT osobe, piše Večernji list.


„Prvo je rekao da 'homoseksualci imaju pravo biti dijelom obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti izbačen niti zbog toga biti unesrećen.' Iako nije detaljno objasnio značenje tih primjedbi u videu, papa Franjo je i ranije izjavljivao da roditelji i rodbina ne bi trebali tjerati ili kloniti se onih u svojim obiteljima koji se deklariraju kao pripadnici LGBT zajednice. Čini se da je to smisao u kojem je papa govorio o pravu ljudi da budu dio obitelji i da je imaju, piše Catholic News Agency, a prenosi IKA", objavila je Hrvatska katolička mreža (HKM) navodeći kako su „neki sugerirali da je, govoreći o 'pravu na obitelj', papa Franjo ponudio svojevrsnu prešutnu potvrdu o posvojenju od strane istospolnih parova".


„No, papa je i ranije govorio protiv takvih usvojenja, rekavši da su kroz njih djeca 'lišena ljudskog razvoja koji im daju otac i majka i koje Bog želi', te rekavši da 'svaka osoba treba muškog oca i žensku majku koja može im pomoći u oblikovanju identiteta'. O istospolnim zajednicama papa je rekao: 'Ono što moramo stvoriti je zakon o istospolnoj zajednici. Na taj su način zakonski pokriveni. Zauzeo sam se za to', dodao je papa Franjo, očito pozivajući se na svoj prijedlog braći biskupima tijekom rasprave u Argentini 2010. godine o homoseksualnim brakovima, da bi prihvaćanje istospolnih zajednica moglo biti način da se spriječi donošenje zakona o istospolnim brakovima u zemlji", pojasnio je HKM papine riječi.


Doista, papa Franjo, dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, žestoko se borio protiv istospolnih brakova istodobno odobravajući civilni oblik zajedničkog života homoseksualnih osoba kao protutežu argentinskoj vladi da ozakoni istospolni brak. Taj svoj stav Bergoglio je formirao znajući argentinske prilike, koje je vrlo dobro oslikalo istraživanje centra CEIL/CONICET, koje je 2013. godine objavio najveći argentinski centar za istraživanja, a prema kojemu mišljenje da je homoseksualnost bolest dijeli 39 posto katolika. „To objašnjava zašto je Argentina 2010. godine legalizirala homoseksualne brakove, protiv čega se nadbiskup Bergoglio oštro izjasnio. No kada se nekoliko godina ranije u Buenos Airesu izglasavao zakon o parovima u izvanbračnoj zajednici, uključujući i one istospolne, Bergoglio se nije usprotivio unatoč pritiscima Vatikana i katoličke desnice.


Njegov suradnik, otac Marcó, dobro se toga sjeća: 'Rekao sam mu: Jorge, u pluralističkome smo društvu, nije riječ o sakramentu, zašto se onda suprotstavljati? I nije intervenirao'", piše u knjizi „Franjo među vukovima" vatikanist Marcó Politti dodajući kako „Franjo episkopatu ponovno daje mogućnost da osmisli konkretno pastoralno rješenje. Papa Bergoglio ima svoj način na koji priprema teren za novosti. Čini to malim verbalnim provokacijama". U tome kontekstu „pastoralnog pristupa" navode se i Franjine riječi: „Mislim... na situaciju žene koja iza sebe imala propali brak i u kojemu je čak pobacila. Kasnije se ta žena ponovno udala i sada je sretna s petero djece. Pobačaj je jako opterećuje i iskreno se pokajala. Željela bi nastaviti s kršćanskim životom. Što ispovjednik treba činiti?"


Odnosno, na onu njegovu čuvenu izjavu: „Ako je neka osoba homoseksualna i traži Gospodina te ima dobru volju, tko sam ja da joj sudim?" „Sjećam se slučaja jedne jako tužne djevojčice, koja je konačno povjerila učiteljici razlog svojega stanja: 'Zaručnica moje mame me ne voli'", rekao je papa Franjo, a Politti tvrdi da su to „pitanja prividno ostavljena na pola kako bi se shvatilo da stare doktrinarne postavke Crkve više nisu održive". „Franjo otvara prozore i ne daje odmah odgovor", komentira otac Spadaro iz časopisa Civilt? Cattolica, a Politti dodaje kako će „odgovor morati dati biskupi u ozračju kolegijalnosti. To je papina metoda. Ne boji se otvorene opozicije. Dopušta da se čuje glas reformatorske struje. Strategija argentinskoga pape predviđa da se o potrebnim promjenama ne odlučuje u samoći i da ih se potom objavljuje s prozora papinskoga studija".


Službena Katolička crkva u Hrvatskoj, dakako, još nema komentara, kao što ih se suzdržava i cijela katolička javnost. Najviše zbog opreza jer su ovo tek dijelovi papinih izjava i njihove interpretacije,a Sveta Stolica u više navrata morala je naknadno tumačiti i objašnjavati što je papa Franjo zapravo želio poručiti.


„Nisam vidio taj dokumentarni film. Veliko je zanimanje svjetskih medija. Ne bi me čudilo da Vatikan izađe uskoro s objašnjenjem što je točno papa htio reći. Bilo je i prije ovakvih situacija kada su svjetski mediji pokazali veliki interes. Ono što kao katolik mogu ponoviti jest da nas obvezuje Katekizam Katoličke crkve i njezin nauk", rekao je saborski zastupnik Stjepo Bartulica ne želeći ništa više komentirati jer ni sam nije gledao film. „I prije je bilo raznih tumačenja koja nisu bila u skladu s onim što je Sveti Otac htio reći pa je Vatikan nužno morao dati pojašnjenja. Ne bi me iznenadilo da tako bude i u ovome slučaju", rekao je Bartulica.
 

Je li papa Franjo izjavom "Homoseksualci imaju pravo biti obitelj. Djeca su Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti isključen", u dokumentarcu redatelja Jevgenija Afinevskog, napravio iskorak prema priznavanju prava homoseksualaca ili je samo dosljedan u onome što je i prije govorio ističući da se homoseksualce ne smije diskriminirati i marginalizirati? Frane Staničić, profesor s Pravnog fakulteta i odličan poznavatelj nauka Crkve, na pitanje kako tumači tu izjavu pape, uzvraća:


- Ne bih to nazvao iskorakom jer papa nije rekao ništa što već nije govorio prije desetak godina kao kardinal u Buenos Airesu. I tada je govorio da se zalaže za prava homoseksualnih parova kakva imaju i izvanbračne zajednice u smislu uređivanja njihovih ekonomskih, nasljednih i drugih prava. Na pitanje može li se očekivati da Crkva odustane od svog nauka, a time i papa Franjo, da je brak isključivo zajednica muškarca i žene, Staničić rezolutno uzvraća:

- Apsolutno ne. Papa nije govorio o homoseksualnim parovima u kontekstu sakramenta ženidbe nego društveno-pravnog uređenja njihove zajednice. Stav Crkve neće se mijenjati. 


Papin izaslanik u RH komentirao papinu izjavu

 

Za Laudato TV situaciju je komentirao Papin izaslanik u Republici Hrvatskoj, apostolski nuncij, mons. Giorgio Lingua.


- Prije svega, želim reći da nisam gledao film, stoga mi je poznata samo ona izjava koju su objavili mediji. Želio bih to pročitati, iako je u originalu ova izjava izrečena na španjolskom. Zbog toga ne znam je li prijevod posve točan, ali vjerujem da se dobro razumije što se želi reći: 'Homoseksualne osobe imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi smio biti stavljen po strani ili nesretan zbog toga. Ono što trebamo stvoriti  jest zakon oko civilnog suživota. Na taj način bit će zakonski pokriveni. Za to sam se borio.' – citirao je mons. Giorgio Lingua.


Nadalje, govori kako na temelju ove rečenice treba razlikovati dva gledišta.

 

- Prvo gledište odnosi se na osobe s homoseksualnom orijentacijom, koje imaju pravo na obitelj u smislu da roditelji ne smiju izbaciti iz kuće dijete kad otkriju da ima homoseksualne sklonosti. To je prvo gledište. Drugo gledište odnosi se na mogućnost stvaranja jedne nove obitelji. To Papa ne kaže. Dapače, koristi termin građanske zajednice – istospolno partnerstvo – kako ne bi koristio termin brak – naglašava mons. Lingua.


Također dodaje kako je to u skladu s onim što je Papa više puta rekao.


- Pročitat ću citat iz 2017., u kojem Papa navodi: 'Nazovimo stvari svojim imenom: brak je između muškarca i žene. To je precizan termin. Zajednicu dviju osoba istog spola nazivamo civilnim partnerstvom. Tu jasno prepoznajemo razliku između tih termina. S jedne strane, pravo svakoga da u obitelji bude prihvaćen onakvim kakav jest i, s druge strane, razlikovanje zajednice osoba istog spola i braka.' Ova je Papina rečenica prema nečijem mišljenju proturječna onomu u što je Crkva dosad vjerovala, napose u očitovanju Kongregacije za nauk vjere iz 2003., koja kaže da homoseksualne osobe trebamo poštovati, ali ne možemo prihvatiti homoseksualno ponašanje. Tu je potrebno daljnje proučavanje nakon ove Papine izjave. Istina je da svaku osobu treba poštovati. Kad prepoznamo osobe koje imaju takve sklonosti, vidimo da je njihov način iskazivanja afektivnosti drukčiji. Tu je potrebno daljnje proučavanje na području moralne teologije, koje nam treba pojasniti što je moralno ponašanje osobe s homoseksualnim sklonostima. Po mom mišljenju, to treba biti predmet daljnjeg proučavanja. Ni svako ponašanje unutar braka dviju osoba različitog spola nije prihvatljivo – zaključuje mons. Giorgio Lingua.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!