Zbog snimka iz pošte

Podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića

Hronika22.10.20, 15:30h

Podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića i uposlenika OSA-e Muhameda Pekića
Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mehmedagić Osmana, rođenog 1962. godine, direktora OSA BiH i Pekić Muhameda, rođenog 1991. godine, rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Optuženi se terete da su, tijekom mjesecaaugusta 2020. godine, zlouporabili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

 

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

 

Tužiteljstvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još