Jedan od prepoznatljivih simbola bh. kulturnog indentiteta

Nacionalna i unverzitetska biblioteka BiH obilježava 75. godišnjicu: 'Našim zbirkama prijete propadanje i nestanak!'

Kultura22.10.20, 13:31h

Nacionalna i unverzitetska biblioteka BiH obilježava 75. godišnjicu: 'Našim zbirkama prijete propadanje i nestanak!'
NUBBiH za 75. godišnjicu planira organizovati jednodnevnu izložbu građe koja se nalazi u njenim zbirkama, ali pored "fizičke" izložbe, u planu su i virtuelne izložbe koje će omogućiti zainteresiranim da svakodnevno pregledaju zbirke ove institucije

 

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada.

 

Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih simbola kulturnog indentiteta Bosne i Hercegovine, te da obilježavanje godišnjice njenog rada traje tokom čitave godine.

 

- Biblioteka 31. oktobra navršava tačno 75 godina rada, ali mi ćemo iz praktičnih razloga rođendan obilježiti u četvrtak, 29. oktobra svečanom akadamijom, izložbom i projekcijom video zapisa, kada ćemo sumirati sve naše aktivnosti u proteklim godinama. Bit će to prilika da se prisjetimo puta koji je započeo 31. oktobra 1945. godine - kazao je Ovčina.

 

ismet-ovcina

 

Podsjetio je na bogatu historiju NUBBiH, te na njeno spaljivanje u agresiji na BiH 1992. godine, kada su se njene prostorije nalazile u Vijećnici.

 

- Tada smo ostali gotovo bez svega, oko 90 posto bibliotečkog fonda je nestalo u požaru, ali uprkos tome ni jedan dan nismo prekidali s radom - dodao je.

 

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić istaknula je da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi sedam kulturnih institucija državnog značaja u BiH, te da su zbog tog stanja fondovi NUBBiH došli u veliku opasnost od propadanja i nestanka.

 

- Da bismo istakli važnost zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, jer smo smatrali da je bilo potrebno što prije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe uz adekvatnu tehničku i profesionalnu pomoć. Komisija je u julu ove godine donijela odluku da se naše specijalne zbirke proglase nacionalnim spomenikom BiH - podvukla je Smajić.

 

Kako je kazala, NUBBiH za 75. godišnjicu planira organizovati jednodnevnu izložbu građe koja se nalazi u njenim zbirkama, ali pored "fizičke" izložbe, u planu su i virtuelne izložbe koje će omogućiti zainteresiranim da svakodnevno pregledaju zbirke ove institucije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!