riječ struke

Huseinagić: Odluke o prelasku škola na online ne treba donositi ishitreno, treba analizirati...

Hronika22.10.20, 12:48h

Huseinagić: Odluke o prelasku škola na online ne treba donositi ishitreno, treba analizirati...
Mišljenja je da je potrebno analizirati situaciju u svakom kantonu, pa možda i u svakom gradu, ako postoji razlika u nekim sredinama u odnosu na ostalo područje i na osnovu činjenica donijeti odluke

 

Nakon najava i odluka da se u nekim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine, zbog pogoršane epidemiološke situacije, pohađanje nastave vrati isključivo online putem, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić kazao je da takve odluke ne treba donositi ishitreno.

 

Mišljenja je da je potrebno analizirati situaciju u svakom kantonu, pa možda i u svakom gradu, ako postoji razlika u nekim sredinama u odnosu na ostalo područje i na osnovu činjenica donijeti odluke.

 

- Vrlo je opasno tako važnu djelatnost posmatrati površno i stavljati je u kontekst s mogućim rizicima po zdravlje. Funkcija škole nije da štiti zdravlje nego da obrazuje učenike, a zdravstveni sistem je tu da da smjernice, preporuke, na koji će se način štititi zdravlje i u školama i svim drugim sredinama - smatra Huseinagić.

 

INZ je prvi u BiH obrazovnim institucijama, vrtićima, školama i fakultetima u području djelovanja uputio niz dokumenata uz pomoć kojih je svaka škola, uvažavajući njene specifičnosti, prostor, broj učenika i osoblja, te druge elemente, napravila plan biosigurnosnih mjera.

 

Ti planovi su dopunjavani i revidirani tokom dvije serije obilazaka stručnjaka INZ-a, te su osnova za borbu protiv ulaska Covida-19 u te ustanove.

 

Direktor INZ-a navodi da, kad se posmata područje Zeničko-dobojskog kantona, u općoj populaciji ima 9,36 pozitivnih slučajeva na 1.000 stanovnika. Među nastavnicima i ostalim radnicima u školskom sistemu na području ZDK je 5,09.

 

- To znači da je gotovo duplo manji stepen zaraženosti osoblja u školama u odnosu na opću populaciju. Razlog tome su i mjere koje sve škole na području Zeničko-dobojskog kantona provode vrlo intenzivno - dodao je.

 

Prema metodologiji koju je razvio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici sve škole u ZDK su napravile vlastite programe, planove djelovanja, vrše procjenu rizika, evidentiraju sve nepovoljne događaje, imaju predviđene planove preventivnih i korektivnih akcija ukoliko se nešto desi i sve to dokumentiraju.

 

Stoga se može reći, kaže Huseinagić, da su škole na području Zeničko-dobojskog kantona sigurne, puno sigurnije od bilo koje druge sredine na području Kantona.

 

- Iz tog razloga, a posebno ako uzmemo u obzir koliki je stepen raširenosti slučajeva među djecom, stopa u odnosu na nekih 40-ak hiljada učenika, na području ZDK imamo više od dvije stotine škola, svega 0,57 na hiljadu - pojašnjava.

 

Naglasio je da je to 16 puta manje nego u općoj populaciji, tako da učenici u školama i nastavnici u školama nisu ugroženi, odnosno manje su ugroženi nego opća populacija.

 

- Kada su u pitanju škole na području Zeničko-dobojskog kantona, apsolutno nema razloga da se pređe u potpunosti na online nastavu. To ne znači da u nekim drugim sredinama nema opravdanja za to, ali u svim tim sredinama treba ozbiljno izanalizirati sve te podatke i donijeti odluke - zaključio je Huseinagić.

 

(Fena/mr)

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!