iako na ljudskoj koži živi duže od virusa gripe

I koronavirus može se uništiti za (samo) 15 sekundi: Postoje sigurna i provjerena sredstva za dezinfekciju

Lifestyle21.10.20, 13:48h

I koronavirus može se uništiti za (samo) 15 sekundi: Postoje sigurna i provjerena sredstva za dezinfekciju
Ono što je važno znati je da se i koronavirus i virus gripe uništavaju u roku od 15 sekundi primjenom etanola, koji se nalazi u preporučenim sredstvima za dezinfekciju ruku i površina

 

 

 

Nedavno objavljena japanska zdravstvena studija ponovo je ukazala na potrebu i značaj pravilne dezinfekcije ruku, predmeta i površina u kontekstu suzbijanja pandemije Covid-19. Naime, studijom je utvrđeno da je novi koronavirus na ljudskoj koži aktivan devet sati, što je pet puta duže od virusa gripe. Za usporedbu, patogen koji uzrokuje gripu na koži preživljava oko 1,8 sati. Ovako dugo preživljavanje novog koronavirursa na ljudskoj koži značajno povećava rizik od njegovog prenosa kontaktom u usporedbi sa virusom gripe tipa A, što utječe na ubrzanje širenja pandemije.


Druga studija australijskih naučnika potvrdila je da virus SARS-CoV-2 može preživjeti i do 28 dana na glatkim površinama poput stakla, nehrđajućeg čelika i vinila. Postojanost virusa na staklenim površinama je posebno važno otkriće, jer ukazuje na neophodnost redovnog čišćenja bankomata, samouslužnih blagajni i raznih touch-screen uređaja koji se često dodiruju, ali se možda ne čiste redovno. Slični eksperimenti su ranije otkrili da virus gripe A (H1N1) preživljava na ovakvim površinama do 17 dana, što naglašava koliko je otporan novi koronavirus.


Međutim, ono što je važno znati je da se i koronavirus i virus gripe uništavaju u roku od 15 sekundi primjenom etanola, koji se nalazi u preporučenim sredstvima za dezinfekciju ruku i površina. Korištenje sredstava na bazi alkohola, uz pranje ruku i dezinfekciju površina u prostoru u kojem se čovjek kreće i boravi, osnovne su mjere koje od početka pandemije preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).


Sigurni proizvodi


Česta upotreba dezinficijenasa tokom trajanja pandemije zahtijeva korištenje sigurnih dezinfekcijskih sredstava dokazano dobre podnošljivosti, proizvedenih od strane poznatih i pouzdanih proizvođača. Kod korištenja dezinfekcijskih sredstava, isto koliko je važna njihova djelotvornost, toliko je bitno i da  dezinficijensi budu sigurni za korisnike. Dezinfekcijska sredstva koja proizvodi BOSNALIJEK su certificirana i registrirana kod nadležnih institucija u BiH, što je garancija dokazane djelotvornosti, provjerenog kvaliteta i sigurnosti. Samo takva dezinfekcijska/antiseptička sredstva pružaju sigurnu zaštitu od mikroorganizama, bez rizika da dovedu do neočekivanih zdravstvenih posljedica.

 

dezinfekcija-bosnalijek-1

 
ALKOSOL
ALKOSOL  sadrži kombinaciju etanola i izopropanola koja predstavlja efikasno sredstvo za uništavanje širokog spektra mikroorganizama, uključujući i viruse, a dodatak ortofenilfenola pojačava animikrobno djelovanje i produžava djelovanje preparata. Djelovanje alkohola koji se nalaze u sastavu ALKOSOLA usmjereno je na viruse koji sadrže ovojnicu kao što je novi koronavirus, uzročnik COVID-19. Koža ruku vrlo dobro podnosi ALKOSOL jer zahvaljujući odgovarajućim dodacima ovo sredstvo štiti, njeguje i sprečava isušivanje kože. Zato se ALKOSOL koristi za svakodnevnu dezinfekciju neoštećene kože. Za dezinfekciju ruku treba nanijeti oko 4 ml nerazrijeđene otopine ALKOSOLA na dlanove čistih, suhih ruku i utrljavati najmanje 30 sekundi dok se koža ne osuši. Nakon primjene ostavlja ugodan i osvježavajući miris.


ASEPTAN
Druga mogućnost je koristiti ASEPTAN, snažan dezinficijens novije generacije koji sadrži 0,5%-tni rastvor hlorheksidin diglukonata u 70% etanolu. Koristi se prvenstveno za antisepsu ruku, ali i predmeta i čistih radnih površina, najčešće u domaćinstvu kao i u radnom okruženju. Hlorheksidin se ubraja u antiseptike koji posjeduju rezidualno (perzistentno) djelovanje. Ima jak afinitet prema koži s aktivnošću koja se zadržava tokom čak šest sati, i duže. Ima najbolji perzistentni efekat u odnosu na druge antiseptike. ASEPTAN se može primijeniti i u slučaju potrebe za češćom dezinfekcijom ruku u kraćem vremenskom periodu, a nakon dezinfekcije ruke isprati vodom.


BAKTICID
Od alkoholnih dezinficijenasa dostupan je i BAKTICID koji sadrži efikasnu virocidnu kombinaciju alkohola etanola i izopropanola. Koristi se kao gotova, već pripremljena otopina, na način da površine ili predmete pomoću raspršivačke pumpice treba naprskati sa odstojanja od 30 cm ili prebrisati mekom tkaninom natopljenom dezinficijensom, te ih ostaviti da se osuše. BAKTICID je izuzetno pogodan za dezinfekciju namještaja u domaćinstvima, privatnim i društvenim prostorima, površina u sredstvima javnog prevoza, klupa, čekaonica, šaltera, radnih površina, površina u javnim sanitarnim prostorijama, predmeta koji su namijenjeni zajedničkom korištenju u supermarketima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima, sportskim terenima i fitnes dvoranama, kao i za primjenu u svim zdravstvenim institucijama.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još