Sve više država uvodi lockdown i policijski sat

WHO: Kontakti zaraženih moraju u izolaciju, Irska uvodi 'najstroži evropski režim'

Front20.10.20, 11:00h

WHO: Kontakti zaraženih moraju u izolaciju, Irska uvodi 'najstroži evropski režim'
Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija, kazao je Ryan

 

 

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, voditelj službe za hitne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan poručio je vlastima - stavljajte kontakte u izolaciju.

 

"Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-a 19 bude stavljen u karantin tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa", rekao je Michael Ryan u Ženevi.

 

"Mislim da se to nije činilo, niti da se ne čini na sistemski način" i to je "jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je.

 

Traženje kontakata je u mnogim evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva koronavirusa je naglo skočio na Starom kontinentu u posljednje dvije sedmice.

 

"Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija", kazao je.

 

Istovremeno, irski premijer Micheal Martin potvrdio je uvođenje najstrožih mjera ograničenja u borbi protiv koronavirusa.

 

Mjere će trajati šest sedmica, a na snagu stupaju u ponoć.

 

Maloprodajni objekti će biti zatvoreni, ograničava se kretanje građana do pet kilometara od njihove adrese prebivališta, a restorani i pubovi će imati samo dostavu.

 

Škole će ostati otvorene, a nastavit će se i građevinski radovi.

 

"U nastojanju da suzbijemo virus, uveli smo ono što je vjerovatno najstroži evropski režim", rekao je Martin u televizijskom obraćanju.

 

U nedjelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zaraženih u jednom danu.

 

 

(Slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!