Obilježile početak predizborne kampanje

Žene SDA okupile se na Trebeviću: Predstavljene kandidatkinje za predstojeće lokalne izbore

Front19.10.20, 20:14h

Žene SDA okupile se na Trebeviću: Predstavljene kandidatkinje za predstojeće lokalne izbore
Nismo zadovoljni brojem žena koje su izabrane, ali vjerujemo da će budućnost donijeti promjene na bolje, pa možda čak i nadolazeći izbori, kazala je Gabela

 

Organizacija Žene SDA Kantona Sarajevo danas je na Trebeviću zvanično obilježila početak kampanje "žene devet općina Kantona Sarajevo".

 

Kako je u izjavi za Fenu kazala predsjednica ove organizacije Edina Gabela, u okviru ove kampanje predstavljene su kandidatkinje za predstojeće lokalne izbore, a s ciljem ukazivanja na potrebu povećanja zastupljenosti žena u organima koji donose odluke.

 

- Žene zaslužuju veću pažnju kako bi zauzele mjesto u organima odlučivanja. Predstavit ćemo kandidatkinje devet općina u Kantonu Sarajevo. Predstavnice ili predsjednice općinskih organizacija će predstaviti svoje kandidatkinje. Ovim putem također apelujemo na žene da glasaju za žene - kazala je Gabela.

 

Ističe da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH obezbjeđuje da 40 posto žena bude zastupljeno na listama, ali da mali broj njih bude izabran.

 

- Nismo zadovoljni brojem žena koje su izabrane, ali vjerujemo da će budućnost donijeti promjene na bolje, pa možda čak i nadolazeći izbori - dodala je.

 

Za SDA na lokalnim izborima novitet će biti dvije nositeljice listi u općinskim organizacijama Ilijaš i Trnovo.

 

- Nadamo se da ćemo u budućnosti imati i kandidatkinju za načelnika općine - zaključila je Gabela.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još