semir efendić nastavlja kako je i započeo

Kad imam problem sa SDA, iznesem ga i njima i javno - ako je to stranci problem, šta ja tu mogu?

Front19.10.20, 14:22h

Kad imam problem sa SDA, iznesem ga i njima i javno - ako je to stranci problem, šta ja tu mogu?
"Na većem nivo neko donese zakon, a građani ujutro ne dolaze kod njih, nego kod nas. Najbolje znamo kako i na koji način kreirati politike u pojedinim oblastima" -rekao je Efendić

 

Načelnik sarajevske općine Novi Grad i član SDA Semir Efendić kazao je danas na konferenciji za medije kako će nastaviti sa praksom kritikovanja loših poteza stranke jer je to "bolje za SDA".

 

Efendić je otkrio kako ima podršku na lokalnom nivou, ali da ima određenih problema sa višim nivoima vlasti - prenosi N1.

 

"Imamo problemama sa institucijama sa višeg nivoa vlasti. Nekad te institucije vode kadrovi SDA, nekada kadrovi drugih stranaka. Mi se zalažemo za javno, otvoreno i transparentno rješavanje problema, a neke probleme ne možemo rješiti ako nisu u nadležnosti Općine", istakao je načelnik te je dodao kako lokalna vlast najbolje poznaje probleme građana...

 

"Na većem nivo neko donese zakon, a građani ujutro ne dolaze kod njih, nego kod nas. Najbolje znamo kako i na koji način kreirati politike u pojedinim oblastima".

 

Efendić danas nije htio govoriti o budućnosti u SDA rekavši da je trenutno fokusiran samo na lokalne izbore.

 

"Ja sam kandidat SDA za načelnika Općine Novi Grad. Kada je u pitanju moj rad u Općini - nemam nikavih problema, imam svu podršku Općinskog odbora SDA. Što se tiče većih nivoa, sad to nije tema. Šta će biti u budućnosti - to ćemo vidjeti, ali bih se ja sad posvetio onim što je pred nama i lokalnim izborima", poručio je.

 

Efendić je odbacio kritike kako je licemjeran jer govori protiv SDA, a kandiduje se pod okriljem iste ove stranke. Naveo je kako prije svega vodi računa o građanima koji mu daju podršku i da ih ni na koji način ne razočara.

 

"Smatram da se politikom trebam baviti na način koji je najodgovorniji i kada imam problem unutar SDA smatram da ga trebam iznijeti i na organima stranke, ali i javno. Ukoliko to predstavlja problem za stranku - šta ja tu mogu? Mislim da ništo što navodim nije u suprotnosti sa interesima stranke, nego je u suprotnosti sa interesima pojedinaca. Nisam nikada imao problem ni sa jednom odlukom SDA, ali sam imao problema sa ponašanjima određenih pojedinaca. Politika koju provodi ministar prostornog uređenja KS, na primjer, nije politika koju je SDA utvrdila na svojim organima. Mi imamo osam načelnika koji o tome imaju jedna stav i ministra koji ima drugi stav. Po mome mišljenju problem organa SDA je što o tome nema stav, oni ga moraju imati, ne smiju šutjeti o bitnim pitanjima i čekati da se to zaboravi. Rezultat te šutnje su određeni šumovi koji nam se pojavljuju kada pojedinci iz SDA reaguju na svoj način. Ponavljam, najvažnija je država i borba za narod. Dok stranke rade u tom cilju onda treba biti njihov dio i podržavati ih, a ako primjetimo da nešto od toga nije tako dužni smo upozoriti. To što neko smatra da je to licemjerno on ne razumije ništa u unutarstranačkoj demokratiji. Ja ću nastaviti ovako kako sam započeo, hoće li se to nekom sviđati ili ne - mislim da je i za stranku bolje ovako kako mi govorimo", ocijenio je načelnik Općine Novi Grad.

 

Na kraju je zaključio da nijedna Vlada Kantona Sarajevo koja ima samo 18 ruku neće trajati do kraja mandata i stoga je Efendić predložio da se napravi ekspertska vlada od svih stranaka. Kazao je kako vjeruje da u slučaju smjene trenutne Vlade KS nova neće dugo trajati.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)

 

 Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još