Video/ Prognoza naučnika svjetskog glasa

Miroslav Radman: Neizvjesno je da će ikada doći do efikasne vakcine protiv koronavirusa, ali desit će se nešto drugo...

Mediji19.10.20, 10:13h

Miroslav Radman: Neizvjesno je da će ikada doći do efikasne vakcine protiv koronavirusa, ali desit će se nešto drugo...
Ne bojim se reći nešto drugo, ovo je pogled genetičara, ne imunologa. Taj pogled još niko nije iznio, pa sam mislio da mi je dužnost da ga iznesem, makar bio u krivu

.

Parazitizam u društvu ne ide brzo, ali se bolje organizira. To rade svi u prirodi kojima to uspije, ako mogu živjeti na račun drugog, to i učine, rekao je znanstvenik Miroslav Radman u emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića na HTV-u, emitovanoj 20.09.2020.

.

Na pitanje o menadžerima, bankarima, rekao je da je došlo do jedne generičke kaste.


-  Menadžeri nisu više stručnjaci posla, nego se bave samo manipulacijama novčanim i s ljudima, nameću se kao superiorni voditelji, a da ne poznaju dovoljno prirodu posla i materiju.

 

Žao mu je, kaže, da živi u vremenu i prostoru gdje se 'abdicira' od pameti.

 

- Alternativa bi bila razgovarati, promišljati i dugo se baviti time što želimo od života, koje su vrijednosti. Imamo premalo ambicije ako ćemo reći - neka kockarnica odredi kako ćemo živjeti, istaknuo je.

 

Nije se uplašio koronavirusa tijekom samoizolacije, a sama mu samoizolacija u kojoj, rekao je, može gledati more i nebo nije teško pala.

 

- Kao genetičar, s obzirom na biologiju virusa SARS-CoV-2, koji je sličan biologiji virusa HIV-a, neizvjesno je da će ikada uskoro doći do efikasnog cjepiva protiv tog virusa, rekao je Radman.

 

- On mutira, mijenja se, samo 4 puta sporije od HIV-a, a ima 4 puta veći genom. HIV virus i koronavirus su vrlo slični. Virus se mora mijenjati da ga ne bi pojeo imuni sustav, a mora se mijenjati toliko da dođe na sam rub genetske provalije, gdje će se samouništiti brojem mutacija koje su potrebne da bi izbjegao imunosustav. Smrtnost je puno manja u drugom valu, kao da je virus postao bezazlen jer je akumulirao previše mutacija tijekom prethodnih nekoliko mjeseci, naglasio je.

 

- Ne bojim se reći nešto drugo, ovo je pogled genetičara, ne imunologa. Taj pogled još niko nije iznio, pa sam mislio da mi je dužnost da ga iznesem, makar bio u krivu, istaknuo je Radman.

 

Istaknuo je da virus još samo malo treba gurnuti, da mu pomognemo da se genetski ubije, da nestane.

 

- Evolucija ide dalje i teško je da ćemo živjeti na miru od virusa, istaknuo je.

 

Na pitanje zašto tolika skepsa prema znanosti, Radman je odgovorio da je razlog loša komunikacija. 

 

- Umjetnici imaju prednost što se direktno 'adresiraju' na emocije, a znanstvenici moraju djelovati preko razuma. Pokušavam s umjetnicima vidjeti kako oni uspijevaju doći do emocije, rekao je Radman za HTV i zapitao se ko će doći na njegovo predavanje o molekulrnoj biologiji starenja.

 

Radman je istaknuo kako je otkrio novi tip molekula koji se nalaze u živim bićima i koji su najefikasniji u zaštiti proteina od korozije.

 

- Oni su najzaslužniji da starimo 30 puta sporije nego miševi, rekao je i dodao kako se naši proteini vežu za proteine koji su osjetljivi i vežu se za njih te time sprečavaju sporu oksidaciju, naglasio je.

 

Kaže da se radi o tome da skoro svi u ljudskoj populaciji žive kvalitetu života i kvalitetu smrti kao stogodišnjaci.

 

- Oni su otporni na sve bolesti što maligne, a što degenerativne, a pritom nisu vanzemaljci, rekao je.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAAGZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još