GSS u BiH na konferenciji ICAR

Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu: Softverski alati za donošenje odluka i taktike traganja

Hronika18.10.20, 19:00h

Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu: Softverski alati za donošenje odluka i taktike traganja
Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage

 

Na ovogodišnjoj virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

 

Četveročlani tim Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić, pripremio je ovogodišnje predstavljanje niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u BiH.

 

gss-icar

 

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage.

 

Također, inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. GSS u BiH razvio je poseban sistem edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

 

Ovo je još jedan dokaz da Savez gorskih službi spašavanja svojim neprekidnim radom i rezultatima prati razvoj gorskog spašavanja i aktivno sudjeluje u njemu.

 

Gorske službe spašavanja u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života. Na osiguranjima skijališta i događaja imali su više od pet stotina intervencija i sa više od 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u BiH, saopćio je GSS u BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!