Broj zaraženih tri puta viši od onog na vrhuncu pandemije

WHO: Bolnice u Evropi skoro na limitu svojih kapaciteta, prebrzo se pune odjeli intenzivne njege

Hronika17.10.20, 14:53h

WHO: Bolnice u Evropi skoro na limitu svojih kapaciteta, prebrzo se pune odjeli intenzivne njege
Prvi čovjek WHO-a je upozorio da „se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko sedmica popuniti kapacitete na intenzivnoj njezi“

 

 

Rastući broj slučajeva korona virusa u Evropi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do limita, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačku dpa.

 

Prošle sedmice broj prijavljenih slučajeva korona virusa u Evropi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom talasu u martu, rekao je čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

 

Ali broj umrlih od COVID-a 19 bio je daleko ispod nivoa od marta, rekao je on.

 

Ipak, prvi čovjek WHO-a je upozorio da „se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko sedmica popuniti kapacitete na intenzivnoj njezi“.

 

Taj trend brine WHO jer će sezona gripe povećati potrebu za bolničkim krevetima.

 

Ghebreyesus je rekao kako bi države trebale prihvatiti jedinstveni pristup COVID-u i gripi, budući da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom – distancom, čistim rukama, maskama i dobro provjetrenim prostorima.

 

Budući da u nekim zemljama nema dovoljno vakcina protiv gripe, WHO preporučuje da prioritet imaju zdravstveni radnici i starije osobe.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!