VIDEO/ Stravično ubistvo kod Pariza

Profesoru odrubio glavu jer je učenicima govorio o karikaturama poslanika Muhameda? Macron stigao na mjesto napada

Hronika17.10.20, 12:01h

Profesoru odrubio glavu jer je učenicima govorio o karikaturama poslanika Muhameda? Macron stigao na mjesto napada
Napadač je navodno mladić čečenskog porijekla u dobi od 18 godina (a ne Alžirac rođen 1992. godine, kako je prvotno objavljeno). Nosio je nož, a pokraj njega je pronađen pištolj

 

 

Srednjoškolski profesor ubijen je u napadu kod Pariza, a napadača je ubila policija.

 

18-godišnjak je profesoru na ulici odrubio glavu nakon što je učitelj javno na nastavi pokazao karikature poslanika Muhameda, piše The Washington post.

 

Ranije je rečeno da je napadač ubodom nožem u vrat usmrtio svoju žrtvu, a nije posve jasno da li ju je i obezglavio jer su izvještaji proturječni.

 

Napadača je ubila policija u susjednom gradiću, a tužiteljstvo je objavilo da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17 sati, u blizini škole.

 

Na mjesto događaja stigao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je napad okarakterizirao islamističkim terorizmom.

 

"Umro je jer je učio slobodu govora", rekao je Macron time sugerirajući kako su tačne još uvijek neslužbene informacije o tome da je profesor brutalno ubijen jer je učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda koje je objavio satirični časopis Charlie Hebdo, govoreći o temi slobode govora.

 

Ubijeni profesor je predavao istoriju, a roditelji, studenti i susjedi, svi šokirani stravičnim događajem, opisuju ga kao tihog i dobroćudnog. 

 

"Ne mogu vjerovati da je profesoru mog sina odrubljena glava", rekla je, vrlo potresena, majka jednog od učenika kojem je predavao ubijeni profesor.

 

Jedan je od sugovornika Le Parisiena rekao kako je profesor, prije nego što je pokazao karikature, rekao kako oni koje bi to moglo šokirati slobodno mogu izaći.

 

Napadač je navodno mladić čečenskog porijekla u dobi od 18 godina (a ne Alžirac rođen 1992. godine, kako je prvotno objavljeno). Nosio je nož, a pokraj njega je pronađen pištolj. Mladić je navodno objavio jeziv video odsječene glave neposredno prije pucnjave, javio je Le Parisien.

 

Pojavila se i snimka nastala nakon što je u susjednom gradiću policija ubila napadača, koju su snimili prolaznici.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još