(NE)OBIČNA RASPRAVA NAKON POSLANIČKOG PITANJA

'Lutka za obuku' izazvala buru u Skupštini KS: Ko je kome prodao pet puta skuplji artikl?! Stavka u fakturi napravila haos...

Front16.10.20, 13:55h

'Lutka za obuku' izazvala buru u Skupštini KS: Ko je kome prodao pet puta skuplji artikl?! Stavka u fakturi napravila haos...
sve je teklo dobro do trenutka kada je u KJKP Toplane stigla faktura iz firme Kimmel, a nova uprava na čelu sa Amelom Đogićem zavirila u dokumentaciju

 

 


Nejra Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo postavila je poslaničko pitanje o provedbi javne nabavke u KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o., a konkretno odnosilo se na nabavku lutke za obuku radnika iz pružanja prve pomoći.


Iz "Toplana" je potom stiglo detaljno pojašnjenje, adresirano na predsjedavajućeg Skupštine Mirzu Čelika, u kome se objašnjava gdje je nastao problem, tačnije spor između ovog komunalnog preduzeća i firme Kimmel d.o.o., čija je ponuda prošla na pregovaračkom postupku.


Ukratko, sve je teklo dobro do trenutka kada je u KJKP Toplane stigla faktura iz firme Kimmel, a nova uprava na čelu sa Amelom Đogićem zavirila u dokumentaciju i uvidjela da je, kako se navodi u pojašnjenju, za vrijeme bivše uprave trogodišnja nabavka ovog javnog preduzeća, bez ikakvog obrazloženja, uvećana za 10.000 KM, te sa 45.000 preinačena na 55.000 konvertibilnih maraka.


A dodatnu sumnju u neregularnost javne nabavke izazvala je pretposljednja stavka na fakturi - "Namjenska lutka za obuku iz prve pomoći" - u iznosu od 4.950,00 KM bez PDV-a (5.791,50 sa PDV-om).


Kako se navodi, pomenuti izns izazvao je opravdanu sumnju, jer se očigledno radi o nerealnom iznosu, što je bio osnov za detaljnu analizu predmetne nabavke. Nakon što je nova uprava KJKP Toplane" provela istraživanje tržišta, ispostavilo se da se cijena navedene lutke kreće od 650 do 750 KM sa uračunatim PDV-om.


Iz "Toplana" je potom na adresu firme Kimmel upućen zahtjev za povrat sporne lutke, ali dobavljač na to nije htio pristati pa je ponudio umanjenje cijene za 2.000 KM.


I tada kreće "prepucavanje" na relaciji KJKP Toplane - Kimmel d.o.o, a sve detalje možete čitati u dokumentaciji koja je objavljena i na službenoj stranici Skupštine Kantona Sarajevo.


(DEPO PORTAL/ad)

 

    


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!