VIDEO/ Prekršena mjera o zabrani okupljanja

Inspektori upali u hotel 'Hills' na sjednicu Parlamenta FBiH, poslanici se razbježali tokom pauze

Front15.10.20, 16:23h

Inspektori upali u hotel 'Hills' na sjednicu Parlamenta FBiH, poslanici se razbježali tokom pauze
Sjednica, koja je prenošena uživo na YouTube, završena je tako da se ''brzinski'' glasalo o zaključcima te prihvatio određene informacije

 

Zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ''omela'' je kantonalna inspekcija jer se u sarajevskom hotelu okupilo više od 30 ljudi koliko je dopušteno odlukom Kriznog štaba KS.

 

Iako se federalni Zastupnički dom poziva na federalne preporuke, kantonalna inspekcija natjerala ih je da posao privedu kraju navrat-nanos, piše Bljesak.info.

 

''Javljeno mi je da su inspektori postupajući po prijavi temeljem naredbe koja je jutros donesena u Kantonu Sarajevo. Mi se ne bi trebali okupljati preko 30 osoba iako mi imamo preporuke o broju osoba i načinu i o poštovanju mjera. No oni smatraju da je direktna nadležnost Kantona'', rekao je zastupnicima sekretar Zastupničkog doma Ivan Miličević.

 

Nakon pauze koja je uzeta da se vidi ''šta i kako'', predloženo je ubrzano glasanje, ali se ispostavilo da sada nema kvoruma jer su se očito neki razbježali.

 

Uskoro su pronašli zastupnike po hotelskim hodnicima. Sjednica, koja je prenošena uživo na YouTube, završena je tako da se ''brzinski'' glasalo o zaključcima te prihvatio određene informacije.

 

''Nema potrebe da se neko obraća. Otvaram raspravu. Zatvaram raspravu. Glasamo'', to je bilo to, piše Bljesak.

 

 

Kako javlja Fena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH završio je 15. sjednicu na kojoj je usvojio izmjene i dopune Zakona o vanparničnom postupku kako bi se utvrdila nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svoga rođenja ne mogu dokazati na propisan način.

 

Usvojena je i Odluka o donošenju Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina, te Odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama Sarajevo.

 

Data je saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2019. godinu (konsolidovani) i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2019. godinu.

 

Privaćeni su i izvještaji o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 01.07.-31.12.2019. godine te za period 01.01.-30.06.2020. godine i Informacija Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koja se odnosi na analizu podataka dostavljenih od strane sudova i tužilaštava u FBiH u kojima je predložena i izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH u periodu 01.01.-31.12.2019. godine.

 

Osim toga, k znanju su primljeni Izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za 2019. godinu, Izvještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu, Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu i Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije (5Y) obveznica na dan 08.09.2020. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još