Lokalni izbori u BiH

Sutra počinje predizborna kampanja: CIK uputio upozorenje strankama i kandidatima

Front15.10.20, 13:47h

Sutra počinje predizborna kampanja: CIK uputio upozorenje strankama i kandidatima
Na lokalnim izborima, kako je kazao, učestvuje 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina

 

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH  (CIK BiH) Željko Bakalar danas je na konferenciji za novinare najavio da sutra zvanično počinje predizborna kampanja koja će trajati do  dana izborne šutnje, 14. novembra ove godine.

 

Na  predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za nedjelju, 15. novembra, učestvuju 543 politička subjekta. Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u  FBiH, 56 skupština opština u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH, te članovi Skupštine Brčko distrikta BiH.

 

- Novina je da će gradonačelnik Istočnog Sarajeva biti direktno biran na izborima, što znači da će birači u općinama koje čine Istočno Sarajevo dobiti i treći glasački listić, odnosno glasaće za članove skupština opština, načelnike opština, te gradonačelnika Istočnog Sarajeva – dodao je Bakalar.

 

Na lokalnim izborima, kako je kazao, učestvuje 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

 

-  Za lokalne izbore 2020. ovjereno je ukupno 30.809 kandidata. U Centralni birački spisak upisane su 3.283.194 osobe – dodao je Bakalar.

 

Ova kampanja je, kako je istakao, posebna jer se održava u vrijeme pandemije, te je neophodno da se svi učesnici izbornog procesa pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

 

Bakalar je pozvao sve političke subjekte i druge učesnike izbornog procesa da na fer način koriste izbornu kampanju. 

 

Kada je riječ o finansiranju izborne kampanje, Bakalar je naveo da se maksimalni dozvoljeni iznos za finasiranje troškova dobija na način da se broj birača u izbornoj jedinici u kojima su politički subjekti prijavljeni na izborima pomnoži sa 30 pfeninga.

 

Bakalar je naglasio da će CIK dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata i prosljeđivati nadležnim tužilaštvima. 

 

Član CIK BiH Suad Arnautović je  promovirao online kurs namijenjen najširem krugu članova biračkih odbora,  posmatračima na izborima, medijima i biračima. Kurs je besplatan i dostupan je na web stranici obuke.izbori.ba.

 

Naglasio je da je ova novina značajna prije svega zbog zbog dostupnosti široj javnosti, ali i u smislu poštivanja epidemioloških mjera.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!