NIŠTA NIJE ISTO KAO 2018.

Na javnim servisima nema debata, a bit će još izmjena: Kako će se sučeljavati kandidati za Lokalne izbore?

Mediji15.10.20, 11:05h

Na javnim servisima nema debata, a bit će još izmjena: Kako će se sučeljavati kandidati za Lokalne izbore?
Predizborna kampanja počinje 16. oktobra i trajaće 30 dana

 

Izvor: Media.ba

Piše: Slađan Tomić

 

Iako se u javnom prostoru pojedine političke partije već promovišu i objavljuju promotivne sadržaje, mediji ne bi smjeli prenositi takav sadržaj. No, kada počne predizborna kampanja, mediji su u etičkoj obavezi izvještavati građane o aktivnostima kandidata, a javni mediji imaju i zakonsku obavezu da objavljuju aktivnosti političkih stranaka, te da kandidatima omoguće jednako predstavljanje.


Većina medija koje smo kontaktirali, spremni su za početak kampanje. Neki će, kažu, raditi samo koliko moraju, neki čak i preko kapaciteta i resursa kojima raspolažu.


Medije u BiH pitali smo da li su spremni za kampanju, kako će je pratiti i šta će biti fokus. Od tri javna servisa u BiH, odgovor nismo dobili samo od Radiotelevizije Republike Srpske.


Zbog obaveze da u debate pozovu sve kandidate, BHRT i FTV odustali su od takvog vida izvještavanja o predizbornog kampanji. Tu ulogu preuzeli su lokalni, ili kantonalni mediji.


BHRT kao javni emiter na nivou države ima obavezu pratiti izborne aktivnosti na prostoru koji pokrivaju signalom. Za Mediacentar kažu da će predizborni program biti drugačiji u odnosu na Opšte izbore 2018.


- Zbog velikog broja političkih subjekata registriranih za Lokalne izbore 2020. odlučili smo kampanju pratiti samo na temelju obaveznih obraćanja kandidata. Producirali smo emisiju o modelima izbornih prevara i planiramo jednu emisiju posvećenu tehničkim aspektivma izbornog procesa. BHRT ima samo jedan emisioni kanal, vrlo skromne tehnike kapacitete, a očekuju nas nakon izbora u novembru i izbori u Mostaru u decembru, te smo se stoga, uzevši u obzir i redovne programske obaveze, odlučili ponuditi nešto reduciraniji izborni program nego za opće izbore - kaže Benjamin Butković, urednik specijalnih projekata BHRT-a.


Specijalni programi BHRT-a, kao mali programski tim, pratiće pobrojane programe, a dnevne aktivnosti pratiće Informativni programi BHT1 i BHR1.


Shodno ulozi javnog emitera na nivou države, BHRT će pratiti aktivnosti Centralne izborne komisije, probleme u tehničkim aspektima izbornog procesa, uticaj mjera za suzbijanje pandemije i pratiti zbivanja nakon zatvaranja biračkih mjesta i brojanje glasova te saopštavanje rezultata.


Na dan kada su prema Zakonu trebali biti održani izbori – 4. oktobra – BHRT je emitovao emisiju pod naslovom „Prevara?" u kojoj su prezentirani načini na koji su akteri političke i izborne utakmice do sada uticali na konačne izborne rezultate i volju građana.


- Posebnih rubrika neće biti, jer je vrlo kruta tumačenja regulatora u smislu obaveze emitera da poštuju ravnopravnost i izbalansiranost teško ispoštovati s obzirom na broj političkih subjekata kojima je CIK ovjerio kandidatske liste za prestojeće izbore - pojašnjava Butković.


Federalna televizija će kampanju pratiti putem izbornih hronika i neposrednim predstavljanjem kandidata. Izričita obaveza FTV-a je snimiti i emitovati neposredna obraćanja političkih subjekata u minimalnom trajanju od tri minute.


- Na upućena 543 poziva odazvalo se nešto više od 50-tak predstavnika političkih subjekata što će biti emitovano od ponedjeljka, 19. oktobra, u programu Federalne televizije. Takođe u ponedjeljak, 19.10.2020. godine, počinje emitovanje Izborne hronike gdje ćemo pratiti tok kampanje i otvoriti mogućnost svim političkim subjektima u Federaciji Bosne i Hercegovini da promovišu svoje programe biračima - stoji u odgovoru iz Press službe RTVFBiH na naš upit.


U skladu sa tehničkim i kadrovskim mogućnostima FTV će kampanju pratiti i na terenu, a planirano je i izvještavanje tokom izborne noći. Planiranih 12 dijaloških emisija, sa kandidatima za načelnike ili gradonačelnike centara kantona, ali s obzirom da “RAK tumači da moramo ugostiti sve kandidate za sve opštine u Federaciji što je praktično nemoguće” odustali su od debatnih emisija.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!