PSBiH - Bez poslaničke rasprave o nekoliko zakonskih prijedloga

Magazinović: Jedna osoba ne može biti i ministar i poslanik u parlamentu

Front14.10.20, 17:25h

Magazinović: Jedna osoba ne može biti i ministar i poslanik u parlamentu
- Postoji mogućnost da zastupnik zamrzne mandat na određeni period, a na njegovo mjesto dolazi prvi sa liste. U onom trenutku kada aktivira mandat, nastavlja konzumirati sva svoja prava - kazao je Magazinović

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije vodio raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, a kojim se predviđa ukidanje mogućnosti da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme.

 

Magazinović je obrazložio predložena rješenja, rekavši da se radi o zakonu koji otklanja jednu anomaliju koja trenutno postoji u izbornom zakonu, a koja dopušta istovremeno obavljanje funkcije i poslanika i ministra.

 

- Treba biti pošten pa reći da je izmjena zakona koja je to omogućila donesena u dobroj namjeri da se premosti jedan period poslije izbora, ali onda je postala obrazac ponašanja i praksa u našem društvu - naveo je Magazinović.

 

Pojasnio je da se ovim zakonom predviđa jedna nova mogućnost u parlamentarnom životu BiH, a to je zamrzavanje mandata.

 

- Niko neće osporiti bilo kome ko je trenutno na poziciji ministra u vrijeme održavanja izbora, izbornu volju glasača i osvojeni mandat. Međutim, od osoba koje se nađu u takvoj poziciji se traži da izaberu da li ostaju na poziciji ministra, ili u parlamentu. Ako ostaju na poziciji ministra, onda na privremenoj osnovi, njihovo mjesto zauzima prvi sa liste - pojasnio je Magazinović.

 

Dodao je da se ovim zakonom omogućava i duže odsustvo poslanika na način da parlamentarne obaveze ne trpe.

 

- Postoji mogućnost da zastupnik zamrzne mandat na određeni period, a na njegovo mjesto dolazi prvi sa liste. U onom trenutku kada aktivira mandat, nastavlja konzumirati sva svoja prava - kazao je Magazinović.

 

Poslanici nisu iskazali interes za raspravu ni o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

 

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati  nenaplaćene sudske takse.

 

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u Bosni i Hercegovini.

 

Poslanici nisu vodili raspravu ni o Prijedlogu zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte, odnosno o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu.

 

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za prijedlog tog zakona.  

 

Poslanici će se o svim tačkama dnevnog reda izjašnjavati na kraju sjednice, kada okončaju raspravu i o preostalim tačkama.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!