Dnevni red Predstavničkog doma PSBiH 'besmislen, nepotreban i neefikasan'

'Haj'mo biti korektni, ništa ne radimo': Mektić predložio moratorij od 90 dana na plate državnih zastupnika

Front14.10.20, 13:17h

'Haj'mo biti korektni, ništa ne radimo': Mektić predložio moratorij od 90 dana na plate državnih zastupnika
Pohvalio je zastupnike koji predlažu zakonska rješenja kazavši kako im onda ni ne treba Vijeće ministara ako taj posao rade zastupnici

 

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu prisutnima se obratio zastupnik Dragan Mektić, rekavši kako Parlament BiH ništa ne radi i kako bi zastupnici trebali staviti moratorij na plate na 90 dana. Dodao je da se treba raditi u interesu građana Bosne i Hercegovine, što do sada nije bio slučaj.

 

- Ovakav dnevni red koji dobijamo duži vremenski period je besmislen, nepotreban, i po Parlament neefikasan. Mi već godinu, nakon što je uspostavljen novi Savjet ministara BiH, nismo dobili nijedan konkretan zakonski prijedlog, a posebno nismo donijeli nijedan reformski zakonski prijedlog iz ovih 14 prioriteta koji su određeni prema Bosni i Hercegovini, a koji bi značili da Bosna i Hercegovina ima namjeru da ozbiljno uđe u reforme i eventualno ispuni uslove pružene šanse da BiH naredne godine postane kandidat za Evropsku uniju. Ovakav dnevni red o kome mi raspravljamo, informacije, razni izvještaji o usaglašavanju ovog-onog, ovako-onako, ovo je, da ne kažem, uopšte beskorisno za građane Bosne i Hercegovine - revoltiran je Mektić.

 

- Sjednice Parlamentarne skupštine BiH su skupe i i nepotrebno trošimo ova sredstva uz nikakvu efikasnost Parlamenta BiH, a posebno kada vidim da je Parlament BiH nabavio ili će nabaviti tri službena automobila od 300.000 KM, kažem, nema nikakve potrebe, svrhe da se sastajemo ako nećemo rješavati probleme građana ove države. I zato predlažem da zbog toga što ništa ne radimo da ne uzimamo plate, da 90 dana stavimo moratorij na naše plate, da ne primamo, a u tom periodu damo obavezu Vijeću ministara BiH da nam ponudi strateški važne zakone za život građana ove Bosne i Hercegovine i da o tome raspravljamo i da građani osjete napredak. Hajmo biti korektni, nećemo uzeti platu - završio je Mektić, na šta je replicirao predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović kazavši kako Mektićeve riječi da "parlament ništa ne radi" predstavljaju uvredu za 42 zastupnika i da oni rade i drže se Ustava i Poslovnika.

 

Mektić je pohvalio zastupnike koji predlažu zakonska rješenja kazavši kako im onda ni ne treba Vijeće ministara ako taj posao rade zastupnici.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još