Objavljen ažurirani izvještaj

Prognoze MMF-a: Bosni i Hercegovini se predviđa manji privredni pad nego Hrvatskoj i Sloveniji

Biznis Klub14.10.20, 10:28h

Prognoze MMF-a: Bosni i Hercegovini se predviđa manji privredni pad nego Hrvatskoj i Sloveniji
Za neke od najrazvijenijih svjetskih ekonomija Međunarodni monetarni fond predviđa osjetan pad

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je oktobarski, ažurirani izvještaj u kojem se navodi da će Bosna i Hercegovina imati privredni pad od 6,5 posto.

 

Nova procjena ove međunarodne institucije predviđa da će Srbija imati pad od 2,5 posto, za Hrvatsku se predviđa pad od devet procenata, a za Sloveniju od 6,7 posto.

 

Sjeverna Makedonija će imati pad od 5,4 posto, Albanija 7,5 posto, Bugarska pad od četiri posto, a Rumunija 4,8 posto. Za Crnu Goru se prognozira najveći pad, od čak 12 odsto.

 

Za neke od najrazvijenijih svjetskih ekonomija Međunarodni monetarni fond predviđa osjetan pad. Tako se prognozira da će Francuska i Velika Britanija imati identičan pad – čak 9,8 posto.

 

Njemačka je nešto sigurnija, pa tako u njenoj budućnosti MMF vidi pad od šest posto.

 

Kada je riječ o dvije najjače svjetske ekonomije, Sjedinjenim Državama se predviđa pad od 4,3 posto, dok je Kina nakon svih nedaća sa pandemijom uspjela da se izbori za dobre prognoze, pa tako analize pokazuju da je očekuje rast od 1,9 posto.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!