Iz FUP-a pojasnili

Muhamed Velić uznemiren: Evo zašto je popularni YouTuber Haris Pendić završio na policiji

Hronika13.10.20, 14:50h

Muhamed Velić uznemiren: Evo zašto je popularni YouTuber Haris Pendić završio na policiji
Istog dana u službenim prostorijama Federalne uprave policije izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim H.P., kojom prilikom je isti policijskim službenicima FUP-e, dobrovoljno predao mobilni telefonski aparat koji je korišten za izvršenje gore navedenih krivičnih djela

 

 

Nakon što je u obraćanju DEPO Portalu YouTuber Haris Pendić otkrio da mu je u stan upalo 11 specijalaca i izvršilo pretres, iz Federalne uprave policije (FUP) smo zatražili potvrdu:

 

- Vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da su dana 06.10.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i asistenciju policijskih službenika MUP-a HNK-a, realizovali Naredbu Općinskog suda u Mostaru, koja se odnosila na pretres prostorija koje koristi lice H.P. (1994.) iz Mostara, a sve u cilju dokumentovanja krivičnog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183., „Izazaivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“ iz člana 163. i "Podsrekavanje" iz člana 32. KZ Federacije BiH.


Naime, istog dana u službenim prostorijama Federalne uprave policije izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim H.P., kojom prilikom je isti policijskim službenicima FUP-e, dobrovoljno predao mobilni telefonski aparat koji je korišten za izvršenje gore navedenih krivičnih djela.


Vezano za navedeno u zakonskom roku dostavljen je Kantonalnom tužilaštvu Mostar izvještaj o izvršenju krivičnih djela, obzirom da postoje osnovi sumnje da su ista izvršena od strane osumnjičenog H.P., na način da je isti u saradnji sa njemu poznatim licem, korištenjem uređaja za snimanje video-sadržaja (mobilni telefonski aparat) kreirao video snimak u kojem javno raspaljuje narodnosnu, rasnu, vjersku mržnju, pri tome iznoseći ozbiljne prijetnje po život i tijelo, Muhamedu Veliću iz Sarajeva, podstrekavajući druge savjetima da napadnu na život i tijelo imenovanog, a potom je navedeni video snimak, dana 28.08.2020. godine, javno objavio na web platformu "youtube", čime je izazvao osjećaj straha i uznemirenosti kod Muhameda Velića iz Sarajeva - stoji u odgovoru DEPO Portalu iz FUP-a.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još