Poslije sastanka s Vučićem i Dodikom

Čović u Beogradu: Stabilnost BiH je od velikog značaja za cijelu regiju

Front13.10.20, 07:47h

Čović u Beogradu: Stabilnost BiH je od velikog značaja za cijelu regiju
Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa

 

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović juče je boravio u posjeti Republici Srbiji, gdje je u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom održao radni sastanak.

 

"Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za zapadni Balkan. Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica covid-19", saopćeno je iz HDZ-a BiH.

 

Dodaje se kako su dužnosnici, govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, istaknuli važnost procesa pristupanja Evropskoj uniji za održavanje snažne evropske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Saradnja s evropskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak.

 

Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Daljnji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

 

Evropski put Bosne i Hercegovine je neupitan, izjavio je Čović, ističući potrebu za novim intenziviranjem napora na evropskom putu. Plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprinijet će ekonomskoj konkurentnosti i gospodarskom jačanju.

 

U saopćenju se dalje navodi kako je plan EU-a vrijedan 9 milijardi eura ponovno iskazao veliki napor evropskih partnera za jačanje zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od covida-19 te ukazao na važnost regionalne saradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije s Evropskom unijom.

 

"Konačno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su suglasno istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i prosperiteta", stoji na kraju saopćenja za javnost HDZ-a BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još