UTVRĐENE NEREGULARNOSTI

Kad se Naša stranka i NiP slože: Direktorica Rada malo se zanijela, pa nezakonito dodijelila ugovor težak 6,7 miliona KM

Biznis Klub12.10.20, 19:12h

Kad se Naša stranka i NiP slože: Direktorica Rada malo se zanijela, pa nezakonito dodijelila ugovor težak 6,7 miliona KM
Od ukupno tri ponuđača koja su učestvovala u otvorenom postupku, najpovoljnija ponuda u iznosu od 6.747.480 KM bila je ponuda kompanije Centrotrade d.o.o., što je za oko milion KM niže u odnosu na ponudu kompanije Sinhron d.o.o. (7.812.431 KM), te čak dva miliona KM niže od ponude kompanije Autoelektra d.o.o. (8.787.064 KM). Međutim, utvrđeno je da procedura nije provedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

 

 

KJKP Rad d.o.o. Sarajevo je 17. septembra 2019. godine nezakonito dodijelio posao "težak" 6,7 miliona KM sarajevskoj kompaniji Centrotrade d.o.o.


Utvrdio je to Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, analizirajući tendersku dokumentaciju na osnovu koje je 17. septembra 2019. godine tadašnja direktorica KJKP Rad Vera Arnautović (Naša stranka) donijela Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku rezervnih dijelova za motorna vozila "MAN", piše Faktor.


Od ukupno tri ponuđača koja su učestvovala u otvorenom postupku, najpovoljnija ponuda u iznosu od 6.747.480 KM bila je ponuda kompanije Centrotrade d.o.o., što je za oko milion KM niže u odnosu na ponudu kompanije Sinhron d.o.o. (7.812.431 KM), te čak dva miliona KM niže od ponude kompanije Autoelektra d.o.o. (8.787.064 KM). Međutim, utvrđeno je da procedura nije provedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.


Ured je, između ostalog, utvrdio da KJKP Rad nije izvršio provjeru kvalifikacije ponuđača, što je obaveza propisana članovima 44. i 68. Zakona o javnim nabavkama.


KJKP Rad je u tenderskoj dokumentaciji tačno naveo način i obrazac provjere cijene, te su ponuđači bili dužni dostaviti popunjen obrazac za cijenu ponude za sve stavke koje su sadržane u obrascu. U slučaju da ponuđač propusti popuniti obrazac sa postavljenim zahtjevima za sve stavke koje su navedene, upozoreno je da će ponuda biti odbačena.


Centrotrade d.o.o. nije adekvatno ispunio obrazac, što menadžment KJKP Rad nije spriječilo da sklopi višemilionski ugovor sa ovom kompanijom.


- Analizirajući dostavljenu dokumentaciju, Ured nije mogao utvrditi da je ugovorni organ realizirao postupak nabavke u skladu sa članom 25. Zakona o javnim nabavkama, koji propisuje da je ugovorni organ dužan, između ostalog, izvršiti provjeru kvalifikacije ponuđača prema uvjetima učešća u tenderskoj dokumentaciji i ocijeniti ponudu prema kriterijima za dodjelu ugovora – navodi se u odgovoru Ureda na Faktorov upit.


Dakle, ponuđač je bio dužan dostaviti ponudu rezervnih dijelova sa kataloškim brojevima proizvođača. Kompanije Sinhron i Autoelektra su dostavile kataloške brojeve zamjenskih rezervnih dijelova, dok Centrotrade to nije uradio, nego je samo naveo proizvođača rezervnih dijelova. Za čak 22 posto dijelova je navedeno samo ime ili skraćenice naziva proizvođača.


Kako piše Faktor, kompanija Centrotrade je za veliki broj rezervnih dijelova navela i nepostojeće kataloške brojeve, odnosno brojeve koji se više ne koriste, a cijene tih dijelova su bile i do deset puta niže u odnosu na konkurenciju, koja u takvoj situaciji nije imala šansu da parira ponudi Centrotradea.


Tako je, primjera radi, blok motora u ponudi Autoelektre koštao 13.000 KM, u ponudi Sinhrona 5.500 KM, a u ponudi Centrotradea devet KM. Glava motora je u ponudi Autoelektre koštala 1.400 KM, Sinhrona 1.300 KM, a Centrotradea 140 KM. Termostat u Autoelektri košta 400 KM, Sinhronu 290 KM, a u Centrotradeu 35 KM. Spojka križna je u ponudi Autoelektre 420 KM, Sinhrona 630 KM, dok je u ponudi Centrotradea tri KM.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook