Nakon napada zbog predstave 'Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo'

Ovaka žustra reakcija javnog mnijenja moguća je samo kada umjetnost uspije dati vjerodostojan odraz stvarnosti društva

Kultura12.10.20, 15:46h

Ovaka žustra reakcija javnog mnijenja moguća je samo kada umjetnost uspije dati vjerodostojan odraz stvarnosti društva
P.E.N. Centar u BiH, kao dio zajednice PEN centara koji se diljem svijeta bore za slobodu govora i umjetničkog izražavanja, prepoznaje slučaj predstave “„Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo“ iznimno važnim za budućnost suživota naroda u BiH i regiji

 

Povodom nedavnih napada na Zlatka Pakovića koji su uslijedili nakon premijere njegove predstave „Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo“ u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) 24. septembra 2020. godine, P.E.N. Centar u BiH izražava svesrdnu podršku ovom istaknutom reditelju i njegovom časnom umjetničkom i moralnom angažmanu.  

 

- Autentičan glas Zlatka Pakovića je već samim kritikama, napadima, prijetnjama, čak i uvredama medija i kulturnog establišmenta koji o umjetnosti sude prema aršinima jedne rigidne nacionalističke ideologije - potvrdio svoj moralni dignitet i značaj. Ovaka žustra reakcija javnog mnijenja moguća je samo kada umjetnost uspije dati suštinski, bespoštedno vjerodostojan odraz stvarnosti u društvu u kojem je nastala.

 

P.E.N. Centar u BiH, kao dio zajednice PEN centara koji se diljem svijeta bore za slobodu govora i umjetničkog izražavanja, prepoznaje slučaj predstave “„Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo“ iznimno važnim za budućnost suživota naroda u BiH i regiji, a njegovo ignoriranje ili napadanje bolno simptomatičnim - stoji u saopćenju za javnost Upravnog odbora P.E.N. Centra u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još