Turbulencije u SDA

Safet Softić pojašnjava šta će biti s Aljošom Čamparom: Njegova uloga je važna...

Front11.10.20, 15:14h

Safet Softić pojašnjava šta će biti s Aljošom Čamparom: Njegova uloga je važna...
Mi smo ovo očekivali, on je to najavljivao, ali sam mislio da će se sve desiti tek nakon izbora

 

Safet Softić, potpredsjednik SDA, jučer je Avaz prokomentirao posljednja dešavanja u SDA, najavu smjene Vlade KS, ali i isključenje Aljoše Čampare iz stranke zbog, kako je rečeno iz Kantonalnog odbora SDA, podrške rušenju sarajevske vlade i narušavanja ugleda stranke.

 

Turbulencije u stranci dešavaju se mjesec pred održavanje lokalnih izbora.

 

Predloženo je i Predsjedništvu stranke da donese odluku o isključenju Čampare iz SDA te da se od njega zatraži da podnese ostavku na pozicije koje obnaša uime SDA - zastupnika u Skupštini KS, potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH i ministra unutrašnjih poslova FBiH.

 

Softić kaže da će sutra zasjedati Kolegij SDA i razmatrati kompletnu situaciju vezano za Čamparu, ali i najavljenu smjenu Vlade KS.

 

- Kada je u pitanju Čampara, sačekat ćemo sjednicu Kolegija SDA. Očekivalo se da će se ovo desiti, on je to najavljivao i ranije. Mislim da to nije nikakvo iznenađenje za rukovodstvo SDA. Moje je mišljenje bilo da će se ovo s Čamparom desiti tek poslije izbora. Ali, eto, desilo se - kaže Softić.

 

Na pitanje hoće li odlazak Čampare, njegova podrška smjeni Vlade, izbacivanje iz stranke, i to mjesec pred izbore, poremetiti SDA, Softić odgovara:

 

- Teško je procijeniti šta će to značiti, šta će se dalje dešavati. Vlada KS jeste važna u cijeloj ovoj priči, ali ćemo vidjeti kako će se sve odvijati. Ovo je tek inicijativa za smjenu, a šta će biti, vidjet ćemo. Treba sačekati.

 

Softić je pojasnio koliko je važan Čampara ako se uzme u obzir da obnaša tri stranačke funkcije, a sada je zatraženo da ih napusti. Njegova uloga, kazao je, važna je i za Vladu FBiH, jer bi odlaskom Čampare ova stranka imala svega dva ministarstva, uz poziciju premijera.

 

- To sve govori o njegovoj poziciji u stranci. Kolegij će se ipak oglasiti. Općinska organizacija Centar ga je isključila. Teško je sada reći šta će dalje biti - ističe Softić.

 

Vrlo je indikativno da već skoro mjesec i po od Čamparinog podnošenja neopozive ostavke na mjesto u Predsjedništvu stranke nije zasjedao Glavni odbor, koji je, po Statutu, nadležan da razmotri i prihvati ostavku. Kako saznajemo, sjednica GO je dva puta zakazivana i dva puta odgađana.

 

Posljednja je otkazana prije nekoliko dana, a razlog je epidemiološka situacija u zemlji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još