Srpska naučnica iz New Yorka objavila nova otkrića o Covidu-19

Novi koronavirus je produkt evolucije, a ne 'napravljen u laboratoriji'!Pametniji virus nisam vidjela...

Lifestyle10.10.20, 17:07h

Novi koronavirus je produkt evolucije, a ne 'napravljen u laboratoriji'!Pametniji virus nisam vidjela...
Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da kovid nije "neprijatelj" koji koristi jednostavnu strategiju

'Nisam vidjela pametniji virus':  Dokaz da virus NIJE IZ LABORATORIJE i da će se teško razviti lekovi

 

Srpska naučnica Isidora Stanković, doktorant biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada koji praktično pokazuje na koji način virus Covid 19 napada naš organizam. Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka, ali dva su prelomna - biće izuzetno teško napraviti antiviralne lijekove za kovid, a da sam virus nije mogao biti napravljen u laboratoji.

 

- Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće... Nisam skoro vidjela pametniji virus - navela je na svom Facebook profilu Isidora Stanković, doktorantkinja biomedicinskih nauka "Weill Cornell Medicine" u New Yorku. Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu.

 

Kako je navela, riječ je o, prema njenom mišljenju, "najznačajnijem radu koji objašnjava kako kovid 19 efektivno inficira čovjeka". Rezultati nevjerovatni, naglasila je. Rad u izvornom obliku možete pročitati u magazinu “Cell”.

 

Isidora je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u New Yorku, u "Weill Cornell Medicine", visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu. Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u celosti, bavi se izučavanjem RNK.

 

- Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da kovid nije "neprijatelj" koji koristi jednostavnu strategiju. Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, kovid ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine". Prognoze za pravljenje lijekova, upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične.

 

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija - svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tokom infekcije na razne načine: poliovirusi sprječavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi sprječavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) sprječava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspješne terapije koje targetiraju ove funkcije.

 

Po čemu se Kovid 19 razlikuje? Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina... Kovid ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltech-a pokazuje da Kovid 19 sprečava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što sprječava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prenos proteina kroz ćelije istovremeno. Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može da odgovori.

 

Šta ovo prosto znači? Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih - Kovid 19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antiviralnih lijekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće... nisam skoro vidjela pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne “napravljen u laboratoriji” – nikakva tehnologija za RNK modifikovanje ne bi mogla da proizvede ova 3 rezultata istovremeno”, napisala je Stanković.

 

P.S: Šta ovo znači br. 2: Naviknite se na maske i distancu - napisala je srpska naučnica.

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!