nakon razgovora s oliverom varhelyijem

Bakir Izetbegović: Ne trebamo se ljutiti što nije nama po volji. Sami smo krivi...

Front09.10.20, 17:57h

Bakir Izetbegović: Ne trebamo se ljutiti što nije nama po volji. Sami smo krivi...
Tu je investicioni plan od devet milijardi eura, a na BiH otpada dvije milijarde granta", rekao je

 

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, poručio je da BiH ima ubrzanu komunikaciju sa predstavnicima Evropske unije, što dokazuje posjeta članova Predsjedništva BiH Briselu, ali i posjeta komesara Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija Bosni i Hercegovini.

 

On je otkrio detalje razgovora sa Varhelyijem, ali i podsjetio na moguće kočince u procesu ispunjavanja 14 prioriteta Evropske komisije upućene BiH.

 

"Par zakona, o VSTV-u, sukobu interesa, javne nabavke, to se sve može uraditi. Predizborna kampanja će nas usporiti, kada treba praviti kompromis. Moramo to pogurati u narednih par mjeseci. Vijeće ministara mora ponuditi akcioni plan za integraciju", rekao je Izetbegović.

 

Sa Varhelyijem je razgovarao o Izvještaju o BiH.


"Ne trebamo se ljutiti što nije nama po volji. Sami smo krivi. On je ogledalo našeg stanja. On je dobra dijagnoza, treba da postupimo prema njoj", kazao je Izetbegović.

 

Tu je investicioni plan od devet milijardi eura, a na BiH otpada dvije milijarde granta", rekao je, dodavši:

 

"Ekologija, Švedska uvozi smetlje, jer od njega pravi novac. Mi pravimo ekološki problem, brda smetlja. Varhelyi je ponudio da pogledamo pilot projekat u Skoplju, moderna sanitarna deponija. Imamo tu šansu", rekao je Izetbegović.

 

Pomenuta sredstva će vjerovatno biti uslovljena nečim, ali je Izetbegović izrazio nadu da to neće biti pretjerano.

 


"Postoje projekti. Ima spisak, dionice 5C, željezničke pruge, ulaganja u ekologiju. Ima čitav spisak koji je definisan za vrijeme Zvizdićeve vlade", naveo je.

 

U 14 prioriteta nalazi se i pomirenje, istakao je lider SDA.

 

"Ne možemo negirati genocid i presude, slaviti ratne zločince i pričati o pomirenju. EU će nam zadati neke uzuse", rekao je.

 

Varhelyi je optimista da BiH kandidatski status može postići do sredine naredne godine, rekao je Izetbegović, ali je otkrio i šta je "hrvatska strana" tražila.

 

Detaljni tekst potražite ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 105

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još