VIDEO/ Čedomir Jovanović žestoko reaguje na Milanovićeve izjave

To Tuđman nikada nije uradio niti je tako govorio - hajte Turci sa Alijom, a vi kod Slobe

Front09.10.20, 10:08h

To Tuđman nikada nije uradio niti je tako govorio - hajte Turci sa Alijom, a vi kod Slobe
Prema mišljenju Jovanovića - poruke koje su poslane iz Zagreba su besmislene, nepotrebne

Čedomir Jovanović, lider srbijanskog LDP-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, u programu N1 žestoko je reagovao na izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, upućene Komšiću i Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

 

"Nije politički pristojno, ni ljudski na takav način odnositi se prema Željku Komšiću. Ne zato što on ima s tim problem. To je poniženje za ljude koji su glasali za Milanovića. Šta je suština te poruke iz Zagreba? Šta drugo žele da kažu? Da si dobar Hrvat ako glasaš za HDZ? Što on u Zagrebu ne glasa za HDZ. Na šta to liči? Oni bi htjeli da Bosna vječito bude Bosna mostarskih ustaša, paljanskih četnika i balija? Svako u svoj tor. To nije EU politika, to nisu dostojni stavovi predsjednika jedne države, članice EU", istakao je Jovanović.

 

"Kako oni to utvrđuju? Jesu li spremni da sami pristanu na ta pravila? Je li oni to kažu da svaki Srbin treba da glasa za SDS, Hrvat za HDZ, a komunista za SDP? Nećete promeniti procese vređanjem Komšića. Komšić je dobio podršku zbog toga što ne pretpostavlja interese sebe kao Hrvata, koji je to potez povukao na štetu Hrvata? Razlikuje se jer je lojalan BiH, svojoj domovini. On je Hrvat i ima podršku ljudi koji su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, građani BiH. To moraju da shvate", poručio je gost N1.

 

Podsjećamo, Milorad Dodik, također član Predsjedništva sastao se u Zagrebu sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kao i Milanovićem - a nakon njega u posjetu su otišli Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a.

 

Razgovarati u Zagrebu o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine sa premijerom Hrvatske i šefom vladajućeg HDZ-a – nije uredu, nije pristojno, a ni diplomatski i zato takvim razgovorima ne bih prisustvovao – poruka je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

"Šarmiranje bilo koga u ovakvim stvarima ne pomaže. Gospodin Izetbegović je, koliko sam vidio, iznio dosta tvrdo stav koji zagovara – da izmjene izbornog zakona kakve traži HDZ neće moći dobiti podršku", kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

 

Prema mišljenju Jovanovića - poruke koje su poslane iz Zagreba su besmislene, nepotrebne.

 

"To Tuđman nikada nije uradio niti je tako govorio. Hajte Turci sa Alijom, a vi kod Slobe. Bosna ima svoj Ustav, Ustavni sud, Sud u Strazubru.. U Komšićevom mandatu se vraćaju izbori u Mostar. Dogovor je postignut jer se promenila politička klima u zemlji", rekao je Jovanović između ostalog.

 

"Dodik i Čović bi od cele Bosne napravili Mostar. Nikada ne bi bil izbora, institucije bi bile blokirane. To je taj plan. Gde ne bi bilo Komšića - tamo bi bio Mostar", rekao je.

 

Dotičući se pitanja oko nezavisnosti Kosova i premiještanja Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem - Jovanović je kazao da je Dodikov zahtjev odricanje pameti, a Komšićev - prizivanje pameti.

 

"Dodik je tražio od Predsedništva da se odrekne pameti, a Komšić je poslao poruku tražeći da se pameti prizovu. To što je tražio je realnost. Što je tražio Dodik je ludost", poručio je Jovanović.

 

Gost N1 je na koncu gostovanja poručio da "Dodik radi što mu se kaže", a građanima BiH je poželio dobro zdravlje zbog pogoršane situacije sa korona virusom.

 

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još