STBIH povodom Dana dostojanstvenog rada

Nismo uradili dovoljno na zaštiti radničkih prava u pandemiji, neoporezivi dio plaće treba podići na 1.000 KM!

Biznis Klub08.10.20, 10:58h

Nismo uradili dovoljno na zaštiti radničkih prava u pandemiji, neoporezivi dio plaće treba podići na 1.000 KM!
Na konferenciji su predstavnici političkih stranaka odgovarali na pitanja radnica i radnika koji su konferenciju pratili putem live streama na Facebook stranici STBIH. Članovi STBIH pokazali su veliko interesovanje za događaj te su postavili veliki broj pitanja političarima, ali su i istakli probleme s kojima svakodnevno žive

 

Povodom Dana dostojanstvenog rada održana je online konferencija „Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini“, koju je organizirao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH). Riječ je o nastavku socijalnog dijaloga STBIH sa političkim strankama iz izvršne i zakonodavne vlasti.

 

„Živimo u zemlji u kojoj je rad sve osim dostojanstven. Pandemija je stavila u fokus četiri temelja dostojanstvenog rada – zapošljavanje, socijalnu zaštitu, socijalni dijalog i radnička prava. Kao društvo nismo uradili dovoljno da zaštitimo radnička prava u vrijeme pandemije, nego smo dozvolili da ona budu direktno ugrožena.

 

Promjene možemo očekivati uz jasnu i vidljivu političku volju. Ističemo četiri prioriteta - hitno povećanje minimalne plaće, slobodni praznici, rješenje pitanja rada nedjeljom i sloboda sindikalnog organizovanja“, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

 

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti tokom konferencije složili su se da radnici u realnom sektoru nisu zaštićeni, da su neadekvatno plaćeni i da su im često uskraćena osnovna prava.

 

Posebno je bilo riječi o izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima bi se mogli napraviti konkretni koraci u smislu poboljšanja uvjeta rada. Također, učesnici su se usaglasili kako u parlamentima mora postojati određen nivo političkog pritiska kako bi došli do rezultata.

 

„Progresivni dio struke godinama zagovara zakonska rješenja gdje je moguće minimalnu plaću sa toplim obrokom podići na 750 KM. To je realno ostvarivo. Takva plaća mogla bi biti stimulativna za ekonomiju. Također, neoporezivi dio plaće trebalo bi podići na 1.000 KM mjesečno, što bi bilo u skladu sa sindikalnom potrošačkom korpom. Također, moramo regulirati rad nedjeljom i praznicima u smislu slobodnih dana ili adekvatno plaćene dnevnice“, stav je ekonomskog stručnjaka Faruka Hadžića.

 

Na konferenciji su predstavnici političkih stranaka odgovarali na pitanja radnica i radnika koji su konferenciju pratili putem live streama na Facebook stranici STBIH. Članovi STBIH pokazali su veliko interesovanje za događaj te su postavili veliki broj pitanja političarima, ali su i istakli probleme s kojima svakodnevno žive.

 

Pozivu za učešće na konferenciji „Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini!“ odzvali su se predstavnici Stranke demokratske akcije, Naše stranke, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i Pokret demokratske akcije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!