nakon izvještaja evropske komisije

Demokratska fronta: HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu evropskih integracija BiH!

Front07.10.20, 11:55h

Demokratska fronta: HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu evropskih integracija BiH!
Iz DF-a navode da u izvještaju također nema "ni traga o zalaganju za famoznu konstitutivnost koja je antievropski princip, dok HDZ insistira upravo na jačanju tog etničkog principa koji je nespojiv sa evropskom pravnom stečevinom, te ga kroz proces evropskih integracija treba dokinuti"

 

Demokratska fronta smatra da posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, osim što je vrlo realističan prikaz stanja EU integracija BiH, ujedno predstavlja pravi pregled napora HDZ-a BiH u udaljavanju BiH od evropskih standarda, te pravu sliku njihove politike koja se temelji na blokadama, saopćeno je iz te stranke.

 

U saopćenju se navodi da u samom Izvještaju "nema ni traga od HDZ-ovog otužnog zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona na temelju njihove lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a strogo se i eksplicitno insistira na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se mora osigurati jednakopravnost svih građana".

 

Iz DF-a navode da u izvještaju također nema "ni traga o zalaganju za famoznu konstitutivnost koja je antievropski princip, dok HDZ insistira upravo na jačanju tog etničkog principa koji je nespojiv sa evropskom pravnom stečevinom, te ga kroz proces evropskih integracija treba dokinuti". Sa druge strane, vrlo jasno je naznačeno da je etnički princip smetnja u funkcionisanju institucija države.

 

- Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je krajnje vrijeme da se o odgovornosti i krivici za sporo napredovanje BiH ka EU počne govoriti jezikom činjenica i pravim riječima. Smatramo naime, da se više ne može govoriti o generalnoj odgovornosti svih političkih elita, jer ako su svi formalno odgovorni onda u suštini nije odgovoran niko - navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

 

Dodaje se da "HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu evropskih integracija BiH".

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još