Prebrojavanje nakon moratorija

Fortina vlada zapošljavala kapom i šakom? Nenadić tvrdi: Zaposlili su 3.042 osobe, a mi samo...

Front06.10.20, 12:23h

Fortina vlada zapošljavala kapom i šakom? Nenadić tvrdi: Zaposlili su 3.042 osobe, a mi samo...
Nakon što je Skupština uvela moratorij na zapošljavanje u KS dovela je u pitanje funkcionisanje cijelog sistema koji se uvodi u haos i može imati dugoročne posljedice, smatra Nenadić

 

Na prijedlog stranaka "četvorke", Skupština Kantona Sarajevo 28. septembra usvojila je moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru. Optužili su aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevu da masovno zapošljava, ali činjenice su potpuno drugačije jer su upravo oni bili ti koji su koristili poluge vlasti da uhljebe svoje kadrove, piše Avaz.

 

Za vrijeme mandata Vlade KS na čijem čelu je bio premijer Edin Forto, data je saglasnost za zapošljavanje 3.453 osoba, od čega je zaposleno 3.042 dok je u tom periodu 259 osoba penzionisano.

 

S druge strane, aktuelna Vlada na čelu s premijerom Marijom Nenadićem dala je 1.412 saglasnosti za zapošljavanje od čega je 989 realizirano, a 207 osoba je penzionisano.

 

Dakle, zapošljavanja je bilo daleko više dok je na vlasti bila "četvorka" i to za više od 2.000 kadrova.

 

Premijer Nenadić za "Avaz" je kazao da se radi o vrlo egzaktnim podacima pa je jasno da je zapravo Fortina vlada ta koja je brutalno zapošljavala.

 

Kazao je da je odmah nakon usvajanja zaključaka od 28.9. sazvao kolegij i zatražio od svih budžetskih korisnika u KS, a njih je 162, detaljne informacije o zapošljavanju ove i prethodne vlade.

 

- Ti podaci su neumoljivi. Prikupio sam podatke broja zaposlenih koji primaju plaću preko budžeta. U decembru 2018. broj zaposlenih je bio 11.285, a kada je počela da radi Fortina vlada u februaru 2019. godine 13.983. Na kraju mandata prethodne vlade taj broj je bio 14.525. U avgustu ove godine bilo je 13.778 zaposlenih. Prema tome jasno je da je 427 zaposlenih manje u mandatu aktuelne Vlade. Razlika od 2.576 uposlenih, to su uposlenici UNSA-e koji su prešli na trezorsko poslovanje - pojasnio je Nenadić.

 

Naveo je da ova vlada nije ni slučajno radila bilo kakva masovna zapošljavanja.

 

- U mom kabinetu su zaposlene dvije osobe manje nego što sam ih zatekao u vrijeme mandata prethodne vlade. U mom kabinetu smo imali jedan ugovor o djelu o privremenim poslovima, a u mandatu prethodne vlade bilo ih je pet i jedan realizirani ugovor na neodređeno vrijeme - dodao je premijer.

 

Naveo je da je bio siguran da će zaključke koje je pripremio juče usvojiti Skupština KS.

 

- Niko nije spreman prihvatiti ovako bolne činjenice na jedan objektivan način. Pretpostavio sam da će naša informacija izazvati različite komentare. Nisam mogao ni pomisliti da se informacija nakon ovakvih argumenata neće usvojiti - rekao je Nenadić.

 

Dodao je da dio skupštinskih zastupnika nije htio dati podršku ovako izmijenjenim zaključcima koje su juče predložili uprkos tome što je Zakonodavnopravna komisija donijela mišljenje da ne postoji pravni osnov za donošenje zaključaka od 28.9. i da nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom FBiH.  

 

Dodao je da Vladi KS nije ključni problem zapošljavanje već kako će raditi javni sektor zbog ograničenja koja su moratorijem nametnuta, a odnose se na ograničenost imenovanja upravljačkih i nadzornih struktura u pravnim subjektima u KS.

 

- Neprihvatanjem informacije i zaključaka koje smo ponudili dovodi se u pitanje funkcionisanje sistema koji se uvodi u haos i može imati dugoročne posljedice. Sutra ću obavijestiti i kolegij i Vladu da vidimo kako dalje funkcionisati. U okviru Vlade tražim najbolje mehanizme i modele kako bih bio u funkciji građana KS. Cijeli moj mandat će biti da radim u interesu građana. Brojni sindikati najavili su proteste nezadovoljni zbog uvođenja moratorija koji će u značajnoj mjeri napraviti probleme u oblasti pravosuđa, školskih, upravnih i nadzornih odbora, Pravobranilaštva, inspekcija... - zaključio je Nenadić.
  

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još