foto/ dok bh. dijamant privređuje

Amra Silajdžić uvijek spremna da otkriva detalje o sebi i porodici: Voljela bih da rodim i peto dijete!

ŽENA iN05.10.20, 10:49h

Amra Silajdžić uvijek spremna da otkriva detalje o sebi i porodici: Voljela bih da rodim i peto dijete!
– Treći put smo pohranili matične ćelije u matičnu banku u Švicarskoj (SSCB Swiss Stem Cells)

 

U današnje vrijeme, kada se porodice odlučuju za jedno ili dvoje djece maksimalno, prelijepa Amra Džeko na svijet je donijela svoje četvrto dijete. I to nije kraj, Amra najavljuje i peto ukoliko se sve kockice poslože - piše Azra

 

Kćerkica Dalia je na svijet došla prije dvije sedmice, a, radeći intervju, majku i bebu zatekli smo u njihovom domu u Rimu u najintimnijem i najljepšem činu, dojenju. Dok je tata, Edin Džeko zauzet svojim obavezama, djeca trčkaraju po kući, a Amra nam priča sve detalje svog porođaja, od odlaska u bolnicu do izlaska iz nje. Uživali smo razgovarajući s njom, jer se iz tog razgovora u potpunosti osjetila sva ljubav prema djeci i suprugu. Amri je ovo prvi put da javno iznosi detalje porođaja s kćerkom, tako da „Azrini“ čitatelji imaju privilegiju uživati u ekskluzivi.

 

– Daliju sam rodila carskim putem, to je bio četvrti carski rez. Sa Sofijom i Unom sam probala da se porodim prirodnim putem, ali jednostavno nije išlo, tako da s Danijem i Dalijom je bilo već programirano. Znali smo unaprijed i datum i kako se spremiti, i nikada nisam bila opuštenija. Došla sam u bolnicu i, kada su me odveli u salu, kao i pred samu spinalnu anesteziju, bila sam maksimalno relaksirana,  samo mi je u glavi bila zahvalnost za sve i sigurnost u to da će biti sve uredu. Dalia je došla na svijet uz mnogo vriske i dosta primjetno – kazala nam je kroz smijeh Amra na početku razgovora.

 

Jeste li se i ovog puta odlučili za čuvanje matičnih ćelija i zbog čega ste izabrali carski rez kao opciju porođaja?

 

– Treći put smo pohranili matične ćelije u matičnu banku u Švicarskoj (SSCB Swiss Stem Cells). Uz osnovne pripreme za porođaj, išao je osnovni paket za pohranjivanje matičnih ćelija koje smo unaprijed spremili iz pupčanika bebe. Koliko god mi je čudan bio taj „isprogramirani“ carski rez, bio je neophodan, jer sa Sofijom sam se porađala prirodno 48 sati i nije mi uspjelo, 12 godina nakon nje sam pokušala to da uradim s Unom i trajalo je 15 sati, ali nije išlo. Doktori su odlučili da je previše rizično dalje čekati. Iako sam s Danijem prošla taj „programirani“ carski, ponovo mi je bilo jako čudno ići tako i s Dalijom i znati da ću 40 minuta nakon što uđem u salu imati bebu u rukama.

 

Kakav je osjećaj bio ostaviti Sofiju, Unu i Danija kući kada ste krenuli u bolnicu?

 

– Uvijek je teško ostaviti drugu djecu kući, ali imali smo tu sreću da su Edinovi roditelji ovdje s nama neko vrijeme, tako da djeca nisu bila sama. U Sofiju imamo potpuno povjerenje i kada ostavljamo djecu s njom znamo da im ništa neće faliti i da su na sigurnom, ali u prilog nam je išlo i što su nana i dedo bili s njima, pa se sve mnogo lakše podnijelo. Una i Dani su bili mnogo uzbuđeni, jedva su čekali su da se vratimo, razumjeli su kompletnu situaciju, nisu imali problem čak ni spavati sa Sofijom, jer inače spavaju ili sa mnom ili s Edinom, ili se svi poredamo u krevet kao sardine.

 

Ostatak priloga pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook