žrtve trgovine ljudima

Užas u BiH: Seksualno iskorištavali pa prodavali šest djevojčica za brak!

Hronika05.10.20, 09:36h

Užas u BiH: Seksualno iskorištavali pa prodavali šest djevojčica za brak!
Riječ je o djevojčicama koje su prodavane za brak, koje su seksulano iskorištavane zloupotrebom moći

 

Broj potencijalnih žrtava trgovine ljudima je u porastu. Bosna i Hercegovina mogla bi se suočiti s padom na američkoj listi za praćenje borbe protiv trgovine ljudima, a to bi ugrozilo ukupnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država - odgovorili su za N1 iz američkog veleposlanstva. I poruke iz Predsjedništva BiH su jasne – sve razine vlasti moraju se ozbiljnije i aktivnije posvetiti provedbi državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

 

U 2019. godini identifikovana je 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini u svrhu radne eksploatacije, navođenja na prostituciju, prosjačenja, stupanja u prisilni brak, iskorištavanja djece radi pornografije. Ukupno je 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u 2018. godini - najviše maloljetnih osoba. Fondacija “Lara” je prva nevladina organizacija koja je 2000. godine osnovala sklonište za žrtve trgovine ljudima. Sada je to sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja.

 

“U posljednje dvije godine mi smo pružili pomoć u sigurnoj kući za šest djevojčica koje su bile žrtve različitih oblika seksualne eksploatacije i seksualnih zločina. Pažljivim posmatranjem onoga što su preživjele i šta im se dešavalo - sve bi one mogle biti žrtve trgovine ljudima. Riječ je o djevojčicama koje su prodavane za brak, koje su seksualno iskorištavane zloupotrebom moći. Djevojčice su iz BiH su, bile su smještene u našem skloništu, a neke su još uvijek tu i radimo na njihovom osnaživanju i povratku u zajednicu”, kazala je Radmila Žigić, direktorica Fondacije "Lara".

 

Iz Izvještaja o stanju u oblasti trgovine ljudima za 2019. godinu Ministarstvo bezbjednosti BiH:

 

"Sudovi su u toku 2019. godine izrekli 34 osuđujuće presuda protiv 34 lica. Sudovi su donijeli 4 odluke protiv 4 lica kojima se žalba odbija kao neosnovana, te potvrđuje prvostepena presuda. Donijeto je i 7 rješenja o izricanju odgojnih mjera protiv 7 maloljetnika. Kada je u pitanju vrsta kazni koje su sudovi izrekli, to su: 24 zatvorske kazne protiv 24 lica i 1 uslovna kazna protiv 1 lica, te 2 novčane kazne protiv 2 lica. Donesena je i 1 mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, te čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. U izvještajnom periodu izrečene su i 4 oslobađajuće presude protiv 4 lica".

 

Ako rad na provođenju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period do 2023. godine ne bude ozbiljan i aktivniji, BiH će se naći još niže na američkoj listi što bi ugrozilo ukupnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još