Veliko olakšanje za pacijentice

Nova metoda na UKC Tuzla: Kombinacijom lijekova do prekida trudnoće

Hronika03.10.20, 16:50h

Nova metoda na UKC Tuzla: Kombinacijom lijekova do prekida trudnoće
Dostupnost opcije medikamentoznog pobačaja velik je napredak u poboljšanju zdravstvene zaštite žena

 

Odobrenjem lijekova za medicinski indiciran pobačaj od Agencije za lijekove i medicinske proizvode Bosne i Hercegovine, tim ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla je izvršio pripremu svih neophodnih procedura, koje su usvojene na nivou Ustanove, čime je uvedena nova procedura za neinvazivnu metodu prekida trudnoće.

 

Dostupnost opcije medikamentoznog pobačaja velik je napredak u poboljšanju zdravstvene zaštite žena, saopćeno je iz UKC Tuzla.

 

Prema riječima v. d. načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo, doc. dr. Igora Hudića, medikamentozni prekid trudnoće se provodi kombinacijom lijekova i, prema dostupnim protokolima, može se primjeniti do 28. gestacijske nedjelje.

 

- Procedura medikamentozno indiciranog pobačaja se provodi kod svih pacijentica do 10 gestacione nedjelje na zahtjev pacijentice, a u kasnijoj gestacijskoj dobi po odobrenju Prvostepene komisije ili po postavljenoj medicinskoj indikaciji za prekid trudnoće, kao npr. kod dijagnosticirane intrauterine smrti ploda - precizira Hudić.

 

Istovremeno, pojašnjava kako prekid trudnoće u prvom trimestru pacijentica može izvesti u kućnim uvjetima, te da je uspjeh postupka potrebno potvrditi kontrolnim ginekološkim pregledom.

 

- Za razliku od ranog pobačaja, kasni medicinski indiciran pobačaj se mora sprovesti u bolničkim uvjetima. Prema stručnim smjernicama Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), tokom medicinski indiciranog pobačaja koriste se metode obezboljavanja što pruža benefit u smislu humanog pristupa. Kod medikametoznog pobačaja se ne radi rutinski instrumentalna revizija materične šupljine (koja može biti potrebna samo u dva do pet posto slučajeva), učestalost infekcija je signifikatno niža, a cijena medikametoznog medicinski indiciranog pobačaja je desetostruko niža i troškove snosi ZZO TK - pojasnio je doc. dr. Hudić, navodi se u saopćenju.     

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!