'CRNA GORA I REPUBLIKA SRPSKA NISU ZA POREĐENJE'

Dodik: Hvala Komšiću, uradio je fenomenalnu stvar! Nije Bakiru krivo što nisu zvali Džaferovića, već se ljuti...

Front03.10.20, 10:05h

Dodik: Hvala Komšiću, uradio je fenomenalnu stvar! Nije Bakiru krivo što nisu zvali Džaferovića, već se ljuti...
- Političkom Sarajevu odgovora samo ono što oni misle da treba. Ja se ne bavim politikom da bih ugodio njima, niti se bavim politikom da bih ugađao ikome oko sebe - poručuje Dodik u novom intervjuu

 

 


To što radi opozicija iz Republike Srpske po Crnoj Gori je otužno. Misle da će ih slika s pobjednicima izbora učiniti pobjednicima izbora u Srpskoj. Niti su oni slični opoziciji Crne Gore, niti smo mi vlast nalik onoj koju su u Crnoj Gori pobijedili. Ništa tu nije za poređenje.


To u intervjuu za Srpskainfo kaže srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik komentarišući potez opozicionara iz RS, koji su se proteklih dana u Crnoj Gori sastajali s liderima tamošnjih pobjedničkih partija, kao i sa mitropolitom Amfilohijem, povlačeći paralelu sa idućim lokalnim izborima u BiH.


Dodika smo pitali i da li vidi sličnost između političkih prilika u Crnoj Gori i Republici Srpskoj?


– Od svega je najsmješnije što upravo oni koji su tražili da Đukanović u jeku krize dođe u BiH, a ja zbog neslaganja s tim potegao čak i nacionalni veto, sada obilaze partije koje su tamo pobjedile Đukanovića. Kakva je to politika i kakvi su to prevaranti pokazuje susret Ivanića i mitropolita Amfilohija, koga Ivanić laže kako je on nešto učinio da se potpiše sporazum između BiH i Srpske pravoslavne crkve, kada svi znaju da je to uradio tadašnji srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović. E, to je slika opozicije u Republici Srpskoj. Mi smo partijama pobjednicama u Crnoj Gori čestitali dan nakon održanih izbora, oni znaju kako se ko ponašao u krizi koja ja potresala Crnu Goru mjesecima. I konačno, mi na izbore u Republici Srpskoj idemo sa svojim, a ne tuđim uspjesima. Svaka čast svima, mi imamo svoje fotografije uspjeha – kaže Dodik.


Šta očekujete od nove vlasti u Crnoj Gori?


Očekujem da nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mjestom za život svih građana, a posebno Srba, koji su trpili različite vidove napravde u Crnoj Gori tri decenije. Po pitanju Republike Srpske očekujem bolju saradnju nego što smo imali s Crnom Gorom u nekom prethodnom periodu. Mi smo ne samo susjedi, mi smo braća, rođaci i kumovi s dvije strane granice. Ako je to tako, a jeste, onda i moja očekivanja idu u tom pravcu.


Koja je ključna poruka koja je iz Zagreba upućena Sarajevu, nakon što ste bili na sastanku s državnim vrhom Hrvatske, a potom Izetbegović i Čović?


Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH. To je moj utisak i tako vidim inicijativu predsjednika Milanovića. Potpis na Dejtonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki posmatrač dešavanja u BiH. Uostalom, to se nedvosmisleno čulo i javno od predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Ja imam kapacitet i legitimitet kao srpski član Predsjedništva BiH da govorim u ime Srba, koji su me ogromnom većinom birali na prošlim izborima. Zvanični Zagreb je tražio adresu s kojom može da razgovara, s kojom može da se dogovara i koja dogovoreno može da sprovede. Da sam na njihovom mjestu, postupio bih isto. Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju da treba da razgovaraju s Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako „parazitira na hrvatskom biračkom tijelu“. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele da razgovaraju.


Kako komentarišete izbor sagovornika iz BiH u Zagrebu? Bakir Izetbegović se prvo ljutio zbog toga što zajedno s Vama nije pozvan Šefik Džaferović, a onda ga ni on nije poveo sa sobom!


Bakir Izetbegović se uvijek ljuti kada stvari ne idu onako kako ih je zacrtao bošnjački politički ili vjerski vrh. Bojim se da se sada može ljutiti koliko god hoće, stav Zagreba je jasan. Nije Bakiru krivo što nisu zvali Džaferovića. Njemu je krivo što nisu zvali Komšića, koji je biran glasovima Bošnjaka, a hrvatski je član Predsjedništva. Da je zvanični Zagreb pozvao Komšića, Izetbegović bi slavodobitno poručio Hrvatima da nije važno kako oni glasaju sve dok Bošnjaci imaju rezrevnog člana i toga člana priznaje i Zagreb. Pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune, ljuti se.


U Sarajevu smatraju da je Vaš odlazak u Zagreb bio pokušaj ostvarenja plana o podjeli BiH, koji su navodno imali Tuđman i Milošević. Da li ste im dali povod za takvo tumačenje?


Mislim da smo previše vremena potrošili komentarišući šta kaže Sarajevo. Političkom Sarajevu odgovora samo ono što oni misle da treba. Ja se ne bavim politikom da bih ugodio njima, niti se bavim politikom da bih ugađao ikome oko sebe. Dobio sam mandat da štitim interse Republike Srpske u okviru BiH i to je moj posao. Ako želite da vidite nešto loše, vidjećete ga i u najboljoj situaciji, ali to onda ne govori o situaciji koliko o vašem pogledu. Rat je završen prije 25 godina, ja želim da gledam u budućnost. Onima koji stalno evociraju sjećanja na rat svaki razgovor Srba i Hrvata ličiće na razgovor Tuđmana i Miloševića. Ako promijene pogled i shvate da je 2020. godina na izmaku, da je rat davno završen, onda ni u dijalogu predstavnika druga dva naroda neće vidjeti ništa problematično. Izetbegović je bio u Zagrebu i razgovarao s Plenkovićem. Nisam ni pomislio da su se sastali da bi radili nešto protv Srba. Uvijek je dobro da se razgovara.


Da li je Hrvatska danas u poziciji da traži pomoć Republike Srpske za popravljanje političkog statusa Hrvata u BiH, budući da u Federaciji Bošnjaci ne žele da otvore to pitanje?


Hrvatska je prirodno zainteresovana za položaj Hrvata u cijeloj BiH. Međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH i mislim da će Bošnjaci morati da to pitanje stave na sto ili će se stvari iskomplikovati do te mjere da će sa čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmišemo i svoja prava predviđena Dejtonskim sporazumom.


Kompletan intervju možete čitati ovdje


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 99

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još