Oko 50.000 doza

Musa: Vakcine protiv sezonske gripe mogle bi biti dostupne u novembru

Hronika02.10.20, 14:19h

Musa: Vakcine protiv sezonske gripe mogle bi biti dostupne u novembru
Dodao je da su Zavod za javno zdravstvo i kantonalni zavodi proveli tendersku proceduru i da se očekuje isporuka vakcina od dobavljača

 

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je danas u Sarajevu na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi vakcine protiv sezonske gripe u Federaciji BiH mogle biti dostupne u novembru.

 

Dodao je da su Zavod za javno zdravstvo i kantonalni zavodi proveli tendersku proceduru i da se očekuje isporuka vakcina od dobavljača.

 

- Na području Federacije planirana je nabavka oko 50.000 doza vakcine protiv gripe i to je ono što ide kroz javne nabavke. Nabavka vakcine protiv gripe na području Federacije BiH je decentralizirana, pa učestvuju i kantonalni fondovi zdravstvenog osiguranja. Zavod za javno zdravstvo ove godine učestvuje sa programom namijenjenim cjepljenju zdravstvenih radnika gdje je naručeno dodatnih 10.000 doza - naveo je Musa.

 

Dodaje da je ove godine širom svijeta povećana potražnja za vakcinom protiv gripe. Ranijih godina potražnja za vakcinama protiv gripe je bila niža i nije prelazila 30 hiljada za područje FBiH, a za cijelu BiH je bila oko 50, odnosno 60 hiljada doza.

 

- U redovnom smo kontaktu sa dobavljačima i imamo informacije da je to novembar. Prošle godine vakcina je distribuirana u prvoj sedmici novembra - dodao je Musa.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!