Stotine osoba ostavljeno u teškim vremenskim uslovima

EU oštro osudila premještanje migranata u Bihaću: To je opasno, nezakonito i izaziva humanitarnu krizu!

Front02.10.20, 14:01h

EU oštro osudila premještanje migranata u Bihaću: To je opasno, nezakonito i izaziva humanitarnu krizu!
EU očekuje da nadležno Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine hitno poduzme sve potrebne mjere na sprječavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljnjih deložacija

 

Evropska unija oštro je osudila “neprihvatljive akcije” koje su poduzele vlasti Unsko-sanskog kantona u srijedu prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću na lokalitet objekta za hitni smještaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni.

 

Kao rezultat toga, kako ističu, stotine osoba su ostavljene u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći.

 

“Ovako neodgovorne radnje ugrožavaju živote. Takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije COVID-19 i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu sigurnosnu situaciju. Ove radnje su u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom i ovlastima nadležnih državnih institucija. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava”, saopćeno je iz EU-a.

 

Navodi se da je EU neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u Lipi samo privremena mjera u odgovoru na COVID-19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime, te da Vijeće ministara nikada nije odredilo objekat u Lipi kao prihvatni centar.

 

EU očekuje da nadležno Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine hitno poduzme sve potrebne mjere na sprječavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljnjih deložacija. EU takođe očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava.

 

“EU pružila je značajnu podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i azilom. EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da djeluju u skladu sa svojim obavezama. EU će i dalje stajati uz sve građane Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno poduzetih akcija vlasti”, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još