Zdravstvene dijagnoze, porodični problemi, religijska uvjerenja...

H&M kažnjen sa 35 miliona eura jer je špijunirao zaposlenike: Znali su sve o njihovim privatnim životima

Biznis Klub01.10.20, 19:36h

H&M kažnjen sa 35 miliona eura jer je špijunirao zaposlenike: Znali su sve o njihovim privatnim životima
H&M je objavio da je “incident otkrio prakse obrađivanja privatnih podataka zaposlenika koji nisu bili u skladu s uputama i instrukcijama H&M-a”

 

Njemački pučki pravobranitelj kaznio je s 35,3 miliona eura švedski modni lanac H&M zbog prikupljanja podataka o privatnim životima zaposlenika.

 

Nadzorom je ciljano nekoliko stotina zaposlenika koji rade u servisnom centru u bavarskom gradu Nürnbergu, prema izjavi hamburške Komisije za zaštitu podataka i slobodu informiranja.

 

Barem od 2014., menadžment H&M-a u Nürnbergu prikupio je “veliku količinu podataka o privatnim životnim okolnostima” zaposlenika, uključujući zdravstvene dijagnoze, porodične probleme i religijska uvjerenja. Detalji su često snimani i digitalno pohranjivani u sistem te su bili “dostupni barem još 50 drugih menadžera u kompaniji”.

 

H&M je objavio da je “incident otkrio prakse obrađivanja privatnih podataka zaposlenika koji nisu bili u skladu s uputama i instrukcijama H&M-a”. Kompanija se u saopćenju ispričala zaposlenicima i najavila da će analizirati odluku hamburškog pučkog pravobranitelja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!